Antić: Termoelektrane nemaju alternativu 1Foto: Wikipedia

Nisam došao na ovaj skup da bih branio termo sektor u Srbiji. Međutim treba istaći da je on realnost koja u našem slučaju nema alternativu. To najbolje ilustruje podatak da Srbija iz uglja dobija oko 70 odsto ukupno proizvedene struje – izjavio je juče Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije na konferenciji „Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane“ u organizaciji portala Balkanmagazin i Business and Economy Center iz Beograda.

Prema njegovim rečima iako je termo sektor nužan, električna energija u termo elektranama u Srbiji mora da se proizvodi uz puno poštovanje međunarodnih standarda.

– Treba raditi na umanjivanju negativnih efekata upotrebe fosilnih goriva. Srbija ulaže velike napore da negativne posledice minimizuje i dosad je uloženo oko 200 miliona evra u filtere. Do 2025. biće ugrađeni filteri na svim proizvodnim blokovima koji ostaju u funkciji što će koštati oko 700 miliona evra – naglasio je Antić.

On je dodao da Srbija ne može obnovljivim izvorima energije da dostigne potrebni nivo proizvodnje energije ali je istovremeno istakao da je nužan njihov razvoj u Srbiji kao i efikasnije korišćenje energije. Antić je poručio da je ključni zadatak Ministarstva energetike usvajanje zakona o racionalnom korišćenju energije jer se u Srbiji ona i dalje neodgovorno rasipa.

Stručnjak Energetske zajednice za Jugoistočnu Evropu Peter Vajda se složio sa mišljenjem da su termoelektrane i dalje potrebne regionu Zapadnog Balkana ali da istovremeno ne treba da budu okosnica energetskog sistema.

– Ugalj i druga fosilna goriva nisu održiva kada se uzmu u obzir eksterni troškovi, a studija iz 2013. je pokazala da je trošak smanjivanja emisija iz termoelektrane 15 puta manji od troškova zbog zagađenja životne sredine – naglasio je Vajda.

Direktor Sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovljević naglasio je da je čitav region Zapadnog Balkana oslonjen na dobijanje struje iz lignita i uglja a da je energetika oblast u kojoj investicioni projekti traju veoma dugo. On je istakao da treba razvijati obnovljive izvore energije a kada je reč o Srbiji naročito hidro potencijale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari