Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je juče tokom konferencije „Ekonomija – Svet 2014“ da očekuje blagi pad cene gasa tokom 2014. godine.


– Nadam se da će se cena gasa zadržati na ovom nivou u toku iduće godine, sa nekim blagim padom. Uslov je da se ništa ružno ne desi u Persijskom zalivu i sa Sirijom jer je cena gasa povezana sa cenom nafte – istakao je Bajatović. On je dodao da je izgradnja gasovoda Južni tok važna za Evropu i Srbiju jer donosi gas iz novih izvora i da očekuje da će Rusija i Evropska unija postići dogovor o tom projektu.

– Južni tok će smanjiti rizike, povećati stabilnost u isporuci gasa, a imaće uticaja i na povećanje konkurencije na tržištu. S obzirom na predviđeni rast potrošnje energije u narednom periodu, te količine gasa su neophodne, a nemoguće ih nadoknaditi iz alternativnih izvora, jer su oni u ovom momentu značajno skuplji od bilo kog drugog energenta ili atomske energije – rekao je Bajatović.

Kori Udovički, predsednica Centra za napredne ekonomske studije, naglasila je da su u Srbiji sve više prisutne firme koje se bave autsorsingom (servisni provajderi) i IT tehnologijama, navodeći kao primer kompaniju NRC, koja radi u 180 zemalja sveta i zapošljava 25.000 ljudi. Prema podacima iz 2012. godine, rast zaposlenih u autsorsing i IT sektoru u Srbiji je iznosio 22 odsto.

– Pored jeftinije radne snage razloge kojih su kompanije iz te oblasti sve prisutnije u Srbiji treba tražiti u kvalitetu života, činjenici da je glavni grad Srbije istinska metropola kako danju, tako i noću, ali i subvencije koje država daje tim firmama, tako da sredstva koja izdvajaju za doobuku zaposlenih predstavljaju isplativu investiciju – objašnjava Kori Udovički. Navodeći probleme sa kojima se te kompanije susreću u Srbiji spomenula je iznajmljivanje prostora (veoma često nisu rešeni imovinski odnosi radnog prostora koji se iznajmljuje), a sistem plaćanja raznih dažbina je komplikovan do te mere da su firme prinuđene da potraže stručnu pomoć trećeg lica kako bi ih izmirile.

Miodrag Šajatović, glavni urednik hrvatskog časopisa Lider, kaže da vlade zemalja u našem regionu treba da se fokusiraju na podršku razvoja izvoza, a ne na isključivo privlačenje stranih investicija.

– Povećanje izvoza jedino može da omogući privredni rast. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka od nas traže da budemo konkurentni. Iz njihovog ugla to je u redu, zbog čega bi oni zemlje našeg regiona podsticali na izvoz i tako stvarali konkurenciju svojoj privredi? Našim zemljama pak je u interesu da jačaju izvoz i da se na tom planu ugledaju na ekonomski razvijene zemlje. Američki predsednik Barak Obama je svojevremeno od diplomatskih predstavništava te zemlje tražio da promovišu izvoz američkih kompanija, a nemačka kancelarka Angela Merkel je dobila izbore upravo zahvaljujući insistiranju na izvoznoj orijentaciji nemačke privrede – istakao je Šajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari