Akcionarsko društvo Tigar iz Pirota bilo je prva firma u Srbiji koja je svojevremeno ispunila uslove da se uvrsti na listing A Beogradske berze. Krajem prošlog meseca, Komisija za listing Berze čak je treći put od te velike promocije odobrila firmi iz Pirota dodatni dvomesečni rok da uskladi svoje izveštavanje investitora sa berzinim Pravilnikom o listingu. U suprotnom, Tigru je zaprećeno skidanjem sa te liste koja bi trebalo da bude prestižna.


Ovlašćeni revizor se, naime, uzdržao od davanja mišljenja o finansijskom izveštaju Tigra za prošlu godinu, a propisi Berze kažu da firma o čijem se finansijskom izveštavaju revizor izjasnio negativno ili se od izjašnjavanja uzdržao, ne može biti u društvu A. Odluci po kojoj je Tigru odobren dodatni rok za ispravnu, odnosno pozitivnu ili reviziju sa rezervom, ističe 24. avgusta ove godine. Toj odluci su se usprotivila dva člana Komisije za listing, njen predsednik profesor Nebojša Jovanović i član Goran Bošković. Njih dvojica smatraju da takva popustljivost prema firmi iz Pirota nije u dugoročnom interesu Berze, koja bi uključenje na listing A trebalo da dozvoli samo firmama koje su u mogućnosti da u kontinuitetu obezbede ispunjenost propisanih uslova listinga. Dakle, da u zahtevima za poštovanje propisanih uslova za dobijanje berzanskog znaka kvaliteta bude veoma stroga.

Sa svoje strane, sam Tigar je investicionu javnost obavestio da je Vlada Srbije odobrila garanciju Fonda za razvoj kompaniji Tigar u ukupnom iznosu od 20 miliona evra na period od 62 meseca. Ovom garancijom Tigru se obezbeđuju sredstva za refinansiranje postojećih kredita i obezbeđenje kredita za trajna obrtna sredstva.

Prema konsolidovanom finansijskom izveštaju kompanije Tigar za prošlu godinu, ta firma je poslovala s gubitkom od milijardu dinara ili oko 10 miliona evra. U berzanskom informatoru se, međutim, podvlači da „u dosadašnjem poslovanju nije bilo gubitaka u matičnoj kompaniji Tigar ad Pirot“. Račun Tigra je za poslednjih godinu dana bio 87 dana u blokadi. Prošle godine je Tigar imao 27 emisija kratkoročnih obveznica sa rokom dospeća od 90 dana, sa čijim servisiranjem nije bio uredan, a koje su služile za refinansiranje ranije uzetih kredita.

Likvidnosni problemi Tigra iz Pirota počeli su od trenutka kad je ta firma odlučila da izađe iz svoje osnovne delatnosti – proizvodnje automobilskih guma prodajom svog udela u tom poslu francuskom Mišlenu, i koncentriše se na proizvodnju gumene obuće. Nekom to može izgledati čudno, ali glavni Tigrov poverilac, Nemački fond za investicije i razvoj naručio je od Ekonomskog instituta u Beogradu analizu tržišne perspektive Tigrove proizvodnje i prema navodima iz berzanskog Informatora, koji potpisuje Tigar, „analize su pokazale da, posmatrano na nivou svetskog tržišta, proizvodi Tigra imaju mogućnost za dalji rast tržišnog udela, jer tražnja raste, a kapaciteti se sada smanjuju, posebno u Evropi“.

Aprila ove godine tri ključna dotadašnja ili tadašnja rukovodioca Tigra uhapšena su pod sumnjom da su firmu oštetili za 63 miliona dinara.

Pored Tigra, na listingu A Beogradske berze su i Aerodrom „Nikola Tesla“, Energoprojekt, NIS i Soja protein.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari