Među poljoprivrednicima koji su nezadovoljni otkupnim cenama suncokreta došlo je do razmimoilaženja, pa su tako oni iz okoline Pančeva i Vršca nastavili juče da traktorima blokiraju putne pravce u okolini Pančeva, dok su poljoprivrednici iz Zrenjanina odustali od blokade u očekivanju novih pregovora sa uljarima koji su najavljeni za danas.


– Poljoprivrednici iz Pančeva i Vršca su odlučni da nastave protest sve do ispunjenja zahteva. Ne znam zbog čega su ratari iz okoline Zrenjanina prekinuli protest i nismo obavešteni o tome da je u planu susret proizvođača suncokreta i uljara. Mi se uzdamo da će Ministarstvo poljoprivrede uspeti da dogovori sa uljarima otkupnu cenu koja je za nas prihvatljiva. Očekujemo da nam uljari ponude najmanje 35,8 dinara za kilogram suncokreta, što je proizvođačka cena. Neprihvatljiva je prvobitno ponuđena cena suncokreta od 27 dinara za kilogram, kada istovremeno cena sojine sačme, koja nastaje kao otpad u proizvodnji ulja, u rinfuzu košta 21 dinar za kilogram, a upakovana košta i više od 30 dinara. S obzirom na iznos otkupne cene suncokreta, ulje u prodavnicama bi trebalo da bude jeftinije za 50 odsto nego što je to slučaj sada. Dakle, ne samo da mi poljoprivrednici imamo razlog za protest protiv uljara već bi protiv njihovih nerealnih cena trebalo da se pobune i potrošači u gradovima – kaže za Danas Miroslav Grubanov, predsednik udruženja poljoprivrednika „Paori“.

Novi put Pančevo-Beograd, zatim putevi Pančevo-Vršac i Pančevo-Zrenjanin bili su juče blokirani na dva sata, uz sat pauze sve do 21 sat, čime se ušlo u 13. dan protesta. Grubanov je istakao da će se poljoprivrednici o nastavku protesta izjasniti naknadno.

S druge strane, poljoprivrednici iz Zrenjanina odustali su od ranije najavljenih blokada puteva i vožnje traktorima do Beograda.

– Sačekaćemo pregovore, pokušaćemo još jednom da na taj način dođemo do dogovora, a onda videti šta ćemo dalje. Mi imamo mnogo posla na njivama i moramo da radimo – rekao je sekretar udruženja poljoprivrednika Zrenjanin Dragomir Mijatov.

Agroekonomista Miladin Ševarlić ističe za Danas da je država dužna da se u problem uključi kao medijator između suprotstavljenih strana kako bi se našlo adekvatno i pravedno rešenje.

– Ako se za neki proizvod nudi cena koja ne pokriva troškove proizvodnje to je veoma loše za proizvođače a i razvoj poljoprivrede u celini. Cene moraju da budu realne. Nažalost u Srbiji još od 1981. godine niko ne finansira istraživanja koja bi pokazala šta su to realne cene u poljoprivredi, tako da u ovom trenutku ne postoji reper prema kojem bi mogle da se odrede adekvatne cene poljoprivrednih proizvoda, uključujući tu i suncokret. Treba takođe naglasiti da je prilikom privatizacije poljoprivrednih dobara onemogućeno zadrugarima da postanu vlasnici imovine, odnosno zadruga u koje su godinama ulagali svoj rad. Velika je nepravda što u procesu restitucije nije omogućena i restitucija zadružne imovine. Proizvođači suncokreta se očito u ovom trenutku nalaze u velikom problemu i jedini način da poprave svoj položaj jeste taj da osnuju svoje privredne subjekte, odnosno zadruge i da se na taj način adekvatno uključe u pregovore sa uljarima i državom i izbore realne cene za svoj proizvod. Oni sada deluju kao lobističke grupe, ali se pokazuje da je to nedovoljno kako bi ostvarili svoje ciljeve – smatra Ševarlić.

U svojim zahtevima, proizvođači suncokreta su dobili podršku i jedne sindikalne organizacije. Naime, Miodrag Šormaz, predsednik Sindikata industrijskih radnika „Sloga“, kaže za Danas da je Vlada Srbije dužna da odmah počne posredovanje između poljoprivrednika i otkupljivača suncokreta.

– Iako se država odlučila za formiranje slobodnog tržišta, ona je u obavezi da se umeša u problem nastao oko otkupne cene. Dužna je da posreduje i da svojim mehanizmima ispita ulogu monopola i kartela u lancu tržišta – ističe Šormaz. Naš sagovornik naglašava da je poljoprivreda godinama unazad u rukama monopolista i kartela, koji zbog nedostatka konkurencije i slabe države uvek uoči same vršidbe i berbe poljoprivrednih proizvoda određuju otkupne cene i time ostvaruju nekontrolisane profite na štetu proizvođača i kupaca kao krajnjih korisnika proizvoda.

Inače, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta počeli su proteste 28. avgusta, blokirajući puteve uglavnom u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari