Rešenje koje podrazumeva štednju ne vodi nikuda, jer nema potrošne osnove i problem je kako prodati robu, a ako smanjuješ javni sektor, ljudi koji tu gube posao sigurno neće dobiti mesto u privatnom.

Na jedno izgubljeno radno mesto u javnom sektoru idu dva izgubljena u privatnom. Osnovni problem je na strani tražnje, a ne na strani ponude i zato je rešenje napustiti politiku koju diktira EU, a to je politika štednje, savet je profesora ekonomije i ministra u prvoj slovenačkoj vladi Jožea Mencingera reformisanoj srpskoj vladi i tek postavljenim ministrima finansija i privrede.

Mencinger u kratkom razgovoru za Danas kaže da treba dozvoliti da se konsolidacija javnih finansija stvara polako, a ne preko noći jer nije realno očekivati da se deficit sa šest brzo spusti na tri odsto.

Jedan od velikih problema u Srbiji jeste i to što domaće kompanije nemaju tržište. Domaće kompanije je moguće sačuvati, smatra on, samo ako za to postoje mogućnosti. „Mnogi sanjaju da će prodati nešto na evropskom tržištu, ali to je san, jer su sva tržišta u Evropi već zauzeta. Osnovni problem, ne samo kod vas nego svuda u svetu nisu proizvodi, već kako stvoriti radna mesta. Verujem da ćete morati prodati kompanije strancima, to možda nije idealno rešenje, ali kad nemate šta drugo, onda to morate da uradite“, ističe Mencinger.

Na pitanje da li je u takvoj situaciji okretanje Srbije ka Istoku dobro rešenje, Mencinger kaže da je to njemu svakako bliže. „Da sam u Srbiji i ja bih se pre okrenuo Istoku nego Zapadu. Zato što imaju više novca, i zato što ćete u tom slučaju biti prvi u selu, ili ako ne prvi, onda među boljima. Pogledajte šta se desilo Sloveniji, bili smo prvi seljak na selu, a sada smo poslednji u Evropskoj uniji“, napominje profesor Univerziteta u Ljubljani.

Mencinger kritikuje evropske birokrate, delimično ih okrivljujući za krizu. „Oni sada na neki način svoje frustracije prenose na male zemlje koje se plaše bilo šta da urade. Slovenačka vlada sada ne sme ništa, jer se ravna po diktatu EK. Svesni smo toga da Slovenija nije imala nekog izbora i da je ulazak u EU bio neminovan, ali mislim da je pogrešno raditi uvek onako kako vam se kaže. Nama je potrebna jaka vlada koja će znati ponekad da kaže – ne, nećemo to da uradimo na način koji vi tražite“, kaže Jože Mencinger.

Pesimizam u Sloveniji

„Situacija u Sloveniji je loša, a od svega je najgora atmosfera opšteg nepoverenja. U periodu transformacijske depresije iz devedesetih bilo je mnogo gore jer je nezaposlenost bila velika, BDP mali, ali je preovladavao optimizam u društvu. Sada se oseća pesimizam i nepoverenje, čak i na one stvari koje bi pre pet godina bile ocenjene kao pozitivne, sada se gleda negativno“, kaže Jože Mencinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari