Predložene izmene Zakona o zaštiti životne sredine imaju za cilj uspostavljanje predvidivosti i kontinuiteta u finansiranju zaštite životne sredine, a jedna od ključnih izmena je osnivanje Zelenog fonda Republike Srbije kao budžetskog fonda. On će biti u funkciji ulaganja u unapređenje kvaliteta životne sredine“, objasnila je juče Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije set zakona iz oblasti poljoprivrede i životne sredine.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema njenim rečima, cilj izmena Zakona o zaštiti životne sredine je uspostavljanje predvidivosti i kontinuiteta u sistemu finansiranja zaštite životne sredine, usklađivanje sa propisima Evropske unije, kao i većoj međusobnoj usaglašenosti domaćih propisa, a samim tim i efikasnijoj primeni propisa. Ukupni troškovi aproksimacije Srbije u oblasti zaštite životne sredine, rekla je ministarka, procenjeni su na oko 11,5 milijardi evra u periodu do 2030. godine.

Izmene Zakona o upravljanju otpadom trebalo bi da doprinesu razvoju privrede, obezbeđivanju kontinuiteta u radu novih postrojenja koja podležu izdavanju integrisane dozvole, uspostavljanju kontinuiteta u sistemu finansiranja upravljanja otpadom, uključujući i upravljanje posebnim tokovima otpada, kao i uspostavljanju osnova cirkularne, odnosno zelene ekonomije.

Bogosavljević Bošković je objasnila i da će izmene i dopune

Zakona o zaštiti prirode omogućiti očuvanje prirodnih vrednosti, koje već postoje na tim područjima i koje bi se mogle razvijati usklađeno sa ekonomskim razvojem.

Osnovni razlog za izmene Zakona o stočarstvu je potreba zaustavljanja daljeg pada stočarske proizvodnje, naročito kada se ima u vidu činjenica da današnje stanje u toj grani nije u skladu sa našim potencijalima, rekla je ministarka i dodala da se zaustavljanje pada proizvodnje može obezbediti samo ako se nastavi sa radom na unapređenju genetskog potencijala domaćih životinja.

Branislav Blažić, iz poslaničke grupe SDS ocenio je da je dobro što su zakoni prošli javnu raspravu i da su temeljno pripremljeni, a Dragan Jovanović iz Nove Srbije podsetio je da je njihovo donošenje od velike važnosti, budući da je čitavo poglavlje 27 u pristupnim pregovorima sa EU posvećeno zaštiti životne sredine. Nada Lazić, poslanica LSV, podsetila je juče da smo ušli u osmu godinu od kako je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a da se nalazimo u ranoj fazi priprema za usvajanje i sprovođenje tekovina EU u oblasti životne sredine. Srbija, prema njenim rečima u ovoj oblasti mora da „transponuje oko 680 različitih akata i da obezbedi njihovu implementaciju“.

Ministarka poljoprivrede navela je da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 27 i izrazila je nadu da će ono vrlo brzo biti otvoreno.

Zeleni fond

Zeleni fond će biti u funkciji smanjenja negativnih uticaja na zdravlje stanovništva, sanacije zagađenih lokacija, uklanjanje istorijskog otpada iz preduzeća u restrukturiranju i stečaju, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, razvoja reciklažne industrije, uspostavljanja zelene ekonomije i podrške razvoju zelenog poslovanja, a posebno podrške u kreiranju uslova za otvaranje novih radnih mesta, takozvanog zelenog zapošljavanja, rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je dodala da je predviđeno i uspostavljanje i vođenja Nacionalne elektronske baze podataka čiji je zadatak da građanima omogući lak, brz i jednostavan pristup informacijama iz ove oblasti.

DS: Ministarka ponižava poljoprivrednike

Demokratska stranka je ocenila da izjava ministarke poljoprivrede da je smanjenje subvencija za biljnu proizvodnju sa 12.000 na 4.000 dinara „podsticajna mera“ predstavlja vrhunac licemerja, poniženja i obmanjivanja poljoprivrednika i svih građana. „Nakon otimanja najbolje zemlje koja će otići na poklon poslovnim partnerima vrha Srpske napredne stranke, ovo je još jedan pokušaj režima da natera upropaštene i osiromašene seljake da zemlju budzašto prodaju kumovima i rođacima onih koji ciljano uništavaju poljoprivredu“, ističe DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari