– Iako se stručnjaci ne slažu oko toga da li je oportuno da struja poskupi u toku ove godine, oni ipak nemaju dilemu da su izjave kako cene tog energenta neće rasti prilagođene nastupajućim izborima u Srbiji.

Naime, Aleksandar Obradović, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, nedavno je izjavio da u ovoj godini nije planirano povećanje električne energije. Do ove izjave je došlo nakon najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će u 2016. godini biti održani vanredni parlamentarni izbori. Takođe, u decembru prošle godine, u vreme kada izbori još uvek nisu bili najavljeni ali se uveliko spekulisalo o njihovom raspisivanju, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, naglasio je da električna energija u Srbiji neće poskupeti od 1. maja 2016. On je, tom prilikom, naveo da ne postoji odluka, ni konkretan plan, za korekciju cena električne energije.

– Šta će se dešavati tokom godine zavisi od mnogo faktora, kretanja na tržištu, nestabilnosti, stepena naplate u EPS-u – rekao je tada Antić.

Obradović je pak svoju tvrdnju da struja ne treba da poskupi u ovoj godini obrazložio padom cena u regionu i Evropi kao i uspešnom reorganizacijom EPS-a. Sve to po njemu stvara uslove za novu analizu trendova i u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom doći će se do zaključka „šta raditi sa strujom“

Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup, kaže za Danas da su izjave predstavnika Vlade Srbije i poslovodstva EPS-a kada je reč o povećanju cene električne energije uvek motivisane političkim razlozima, što je potpuno pogrešno.

– Da li će do korekcije cene struje doći ili ne trebalo bi isključivo da zavisi od toga da li aktuelna cena električne energije podmiruje operativne potrebe EPS-a kada je reč o održavanju i obnavljanju. Jednostavno, elektroenergetski sistem treba održavati i u skladu sa tim cena struje bi trebalo da bude prilagođena realnim potrebama EPS-a u datom trenutku a ne rukovođena političkim ciljevima i ispunjavanjem obećanja prema međunarodnom finansijskim organizacijama – smatra Ružić.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, deli Ružićevo mišljenje da su izjave nadležnih da struja neće poskupeti motivisane političkim razlozima, to jest izborima, ali istovremeno i dodaje da zaista ne postoji nijedan razlog da struja poskupi.

– Cena električne energije u Evropi pada i samim tim bilo bi potpuno besmisleno da struja ponovo poskupi u Srbiji u takvim uslovima. Kažem ponovo, jer je, podsećam, cena električne energije korigovana prošle godine, odnosno povećana za 12 odsto. Sada cene struje u okruženju i Evropi padaju pa bi bilo nerealno da u Srbiji poskupi. Inače, kod nas se cena struje diže samo zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda. Sa druge strane, MMF uopšte ne zanima da li postoje opravdani razlozi za povećanje cene, već samo da li će takav potez pospešiti mere štednje – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da nije nemoguće da nakon što izbori prođu započne kampanja da bi struja ipak trebalo da poskupi u 2016. godini.

– Da li će do toga doći ili ne isključivo zavisi od procena MMF-a. Ako MMF proceni da je za dalje sprovođenje mera štednje potrebno povećanje cene struje, takav zahtev će biti isporučen Beogradu i kampanja koja će pokušati da objasni zašto je poskupljenje potrebno, startovaće istog trenutka – zaključuje Savić.

Ili izbori ili MMF

– Sasvim je jasno da su izjave zvaničnika da poskupljenja struje neće biti date zbog nastupajućih parlamentarnih izbora. Poznato je da se poskupljenja uoči izbora ne praktikuju jer nisu popularna u glasačkom telu. U suštini, izjave nadležnih o korekciji cene, uvek su rukovođene političkim interesom a ne kako bi to trebalo da bude, objektivnom potrebom za korekcijom. Takođe, kada do poskupljenja dođe, opet razlozi nisu vezani za optimalnu potrebu za tim već za zahteve međunarodnih finansijskih organizacija poput Međunarodnog monetarnog fonda – ističe Slobodan Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari