Aktuelne cene energenata utiču na nizak nivo investicija u Srbiji i da bi se to promenilo cenovnu politiku treba prilagoditi potrebama razvoja privrede. Naravno, država pri tome mora da vodi računa o zaštiti interesa onih građana koji ne mogu da plate tržišnu cenu energenata – izjavio je juče na manifestaciji „Dan energije Srbije“ u organizaciji Društva termičara Srbije Hose Gomez, savetnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.


On je naglasio da će EU i dalje podržaviti razvoj energetike u našoj zemlji podsetivši da je od 2005. godine uložila 550 miliona evra u energetski sektor Srbije. Prema njegovim rečima međunarodne finansijske institucije su spremne da daju podršku energetskim projektima u Srbiji, ali su nezadovoljne zbog toga što se novac u nekim slučajevima ne koristi za projekte za koje je namenjen. Gomez je naglasio da su međunarodnim finansijskim institucijama potrebni dinamični partneri u Vladi Srbiji koji će predložiti dobre projekte čija će realizacija doprineti napretku zemlje. – Evropska unija je konstatovala napredak Srbije u razvoju energetskog sektora, ali je potrebno još puno toga uraditi, naročito u oblasti zakonodavstva kako bi došlo do usaglašavanja sa standardima EU. Srbija ima intenzivan rast privrede, ali i ograničene energetske resurse. To je razlog zbog čega se u Srbiji mora povećati energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije. EU je potvrdila napredak Srbije u razvoju energetskog sektora, ali je potrebno još puno toga da se uradi, posebno u oblasti zakonodavstva da bi se srpski energetski sektor uskladio sa standardima EU – rekao je Gomez.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture i energetike Dušan Mrakić istakao je da je Srbija veliki uvoznik nafte i gasa. – Takođe, u srpskom elektroenergetskom sektoru u značajnom obimu koristi se ugalj. Ukupna godišnja potrošnja energije je 15 miliona tona ekvivalentne nafte. Naš cilj je da se što više koriste obnovljivi izvori energije čiji potencijal iznosi 4,1 milion tona ekvivalentne nafte – istakao je Mrakić. On je dodao i to da će novi zakon o energetici biti usvojen do kraja juna, a ove godine biće pripremljena i nova strategija razvoja energetike Srbije do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari