Da li je Zakon o javnim preduzećima neustavan? 1

Preduzeće „2. oktobar“ iz Vršca zatražilo je ocenu ustavnosti Zakona o javnim preduzećima koji je Skupština Srbije usvojila pre nešto više od jednog meseca, ali se juče niko od inicijatora nije pojavio na javnoj raspravi u Ustavnom sudu. Nisu se pojavili ni predstavnici Skupštine Srbije koji su zakon usvojili, tako da je raspravi, osim nekoliko sudija, prisustvovalo troje od 10 pozvanih stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije, kao i nekoliko studenata prava iz Niša.

                       PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }                        P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sporan član je, kako tvrde inicijatori ovog postupka, onaj u kome se kaže da „u preduzećima koja posluju društvenim kapitalom i obavljaju delatnost od opšteg interesa, Republika Srbija može u skladu sa posebnim aktom Vlade preuzeti vlasnička prava na društvenom kapitalu“.

Savetnica u Ministarstvu privrede Jelena Arsić rekla je da odredbe ovog zakona nisu u suprotnosti sa Ustavom, te da su oni radeći na tekstu, vodili računa da ne povrede ni postupak privatizacije s jedne, ni opšti interes preduzeća, s druge strane.

– Ministarstvo privrede smatralo je da u slučaju preuzimanja vlasničkih prava ne dovodi nikoga u neravnopravan položaj. Ovim smo pokušali da zaštitimo oba interesa – rekla je Arsićeva.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Orlić rekao je da je u ovoj oblasti teško doći na „zdrav teren jasnih odredaba“ i da postoji veliki broj zakona koji su u suprotnosti jedan sa drugim. Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec rekao je kako je on lično učestvovao od 1986. do 2006. u radu na mnogim zakonima o privatizaciji i da su oni svi protivustavni, ali da je društvena volja bila takva da se to nije pokazivalo.

– Pedeset godina smo gradili sistem na društvenoj svojini, a da niko nikad nije definisao šta znači društvena svojina. I normalno je da sada imamo problem. U Ustavu piše da su svi oblici svojine ravnopravni, pa kako su ravnopravni kad društvena svojina mora da umre – istakao je Zec.

U ovom konkretnom slučaju Zec kaže da ne vidi šta je neustavno, ali da je krivac ovakvoj situaciji strašan nemar i velika protivurečnost koja postoji u 90 odsto zakona.

– Nisu nam potrebni novi zakoni, ne moramo da donosimo ništa, samo treba prestati davati novac. Tako je sve moglo da se reši za pet godina, a ovako sve traje već 16 godina – naglasio je profesor Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari