– Srbija je od digitalizacije televizije, završene pre šest meseci, zaradila skoro 100 miliona evra. Ako se uzme u obzir to da je digitalizacija u Srbiji ukupno koštala oko 40 miliona evra, od kojih je deset miliona donacije EU, Srbija je od digitalizacije zaradila 126 miliona evra, a čista dobit je nešto manja od sto miliona evra, napominje za Danas Brako Gogić, direktor preduzeća Emisiona tehnika i veze. On dodaje da je država početkom prošle godine prodala deo spektra na 1.800 megaherca po ceni od 21 milion evra, a pre mesec dana digitalnu dividendu za 105 miliona evra.

„Digitalizacija zemaljske televizije u Srbiji bila je apsolutni uspeh, gledano iz sadašnje perspektive. Srbija ne može da se pohvali poslovima i projektima koji su, nekoliko meseci nakon realizacije, vratili višestruko uložena sredstva. Malo ko je verovao da će se digitalizacijom oslobođene frekvencije, takozvana digitalna dividenda, prodati tako brzo i toliko dobro. Građani su dobili kvalitetniju TV sliku, bolji pristup mobilnim mrežama i brži internet“, napominje Gogić.

Prema njegovim rečima, digitalizacija je pokazala da Srbija ima mesta u kojima se televizija nikada nije mogla gledati. „Za samo nekoliko meseci, od juna do današnjeg dana, na više od 14 lokacija u Srbiji koje nisu bile u planu digitalizacije, izgradili smo i pustili u rad nove digitalne stanice. Napominjemo i daje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija rekonstruisalo 25 kapitalnih emisionih stanica, pa možemo da kažemo da smo do kraja prošle godine uklupno obnovili zgrade i antenske stubove na 163 emisione stanice“, navodi Gogić.

On napominje i da je Srbija završila proces digitalizacije pre roka koji je bio do 17. juna 2015, a da su neke zemlje u okruženju, kao Rumunija, BiH i Albanija, daleko od završetka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari