Skupština sindikalne organizacije Zastava oružje pokrenula je inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine te fabrike, na kojoj bi se „razmatrali rezultati poslovanja preduzeća, kao i opravdanost upošljavanja radne snage po različitim osnovama“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


– Zbog sve većeg broja novih radnika sindikat zahteva da Skupština fabrike naloži Nadzornom odboru da izvrši analizu ekonomske opravdanosti i usklađenosti broja zaposlenih sa obimom i izvršenjem planova proizvodnje – navodi se u jučerašnjem saopštenju sindikata.

Dodaje se da zaposleni traže da Nadzorni odbor naloži generalnom direktoru da obustavi svaki dalji prijem radne snage dok se ne izvrši detaljna analiza efikasnosti upošljavanja trenutno zaposlenih radnika.

– Skupštini preduzeća predloženo je da se, zbog velikog broja donetih odluka koje su išle na štetu zaposlenih, izmeni Statut preduzeća i omogući da društveni kapital koji učestvuje u vlasničkoj strukturi fabrike sa oko 25 odsto, ima svog predstavnika u Nadzornom odboru, a koji će, prema Zakonu o privrednim društvima, biti van redova zaposlenih – zahteva sindikat.

Takva odluka bi, smatraju, doprinela unapređivanju vladavine prava i saradnje između predstavnika zaposlenih i akcionara koji zastupaju interese države, a koji su sada na vrlo niskom nivou.

Podsetimo, sindikat kragujevačkih oružara je početkom sedmice saopštio da je tokom 2015. u fabriku primljen veći broj radnika po različitim osnovama, tako da Zastava oružje trenutno ima preko 2.500 zaposlenih, a „planira se i dalje zapošljavanje više stotina novih radnika“. U sindikatu tvrde da se prijem radnika vrši bez plana, „netransparentno, bez saradnje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, bez odgovarajućih kriterijuma i poštovanja potrebne obrazovne strukture“, što će „imati dalekosežno loše posledice po fabriku“.

Naš list je ovim povodom hteo da čuje i direktora Zastave oružja Milojka Brzakovića, ali se ni on, ni saradnici u njegovom kabinetu juče nisu odazivali na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari