Članovi Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije i Unije sindikata srpskih železnica okupili su se juče ispred upravne zgrade tog javnog preduzeća u Sarajevskoj ulici, na protestu sa koga su zatražili smenu generalnog direktora tog preduzeća Dragoljuba Simonovića, zbog, kako tvrde, malverzacija u kojima je preduzeće izgubilo 15 milijardi dinara.






Prema rečima Nebojše Nikića, predsednika Sindikata izvrših službi Železnica Srbije, zaposlenima u tom preduzeću bilo je zabranjeno, pod pretnjom otkazima da prisustvuju jučerašnjem protestu, a da je poslovodstvo onemogućilo zaposlenima u upravnoj zgradi, kojih ima oko 1.500, da izađu čak i na doručak kako bi ih sprečilo da se priključe protestu. Iako pismene naredbe o zabrani izlaska iz zgrade nije bilo, neki od zaposlenih koji su ostali unutra Danasu su tvrdili da je obaveštenje išlo od kancelarije do kancelarije, usmeno, a da su portiri upozoravali čak i one koji su morali službeno da izađu, da moraju da se vrate pre termina za koji je zakazan protest. Nikić je istakao da sindikalci poseduju tonske zapise sa pretnjama zaposlenima.

Ipak, protest je okupio između 200 do 300 članova sindikata i oni su pokušali da zahtev za smenu Simonovića predaju u direkciju Železnica. Međutim, ulaz u zgradu im nije omogućen, nakon čega su oni otišli do Vlade Srbije, gde su na pisarnici u Nemanjinoj predali inicijativu nalovljenu na premijera Srbije.

Sindikati su u protestu izneli brojne zamerke poslovodstvu, najviše na račun generalnog direktora. Kako je istakao Nikić, šteta koju je preduzeće pretrpelo zbog prodaje vagona u staro gvožđe dostigla je 65 miliona evra, a uz to je Železnica platila 7,5 miliona evra penale za nepovlačenje novca iz tri kredita odobrena od Evropske banke za obnovu i razvoj. Razlog zbog koga novac na koji se kamata i dalje obračunava nije upotrebljen jeste to što još uvek nisu gotovi projekti rekonstrukcije pruga koje je odobrila EBRD.

– Dokumentacija o malverzacijama u Železnicama predata je Privrednom sudu i Vladi, kao i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću lično. Ta dokumentacija šest meseci nije procesuirana, ali verujemo u institucije države i da će do toga i doći – naglasio je Nikić.

On je dodao da se sindikalci nisu odlučili za generalni štrajk jer bi to železnicu mnogo koštalo, ali da će nastaviti sa svim vidovima sindikalne borbe sve dok Simonović ne ode sa pozicije generalnog direktora. Ako te metode ne daju rezultate, Nikić kaže da će se sindikalci u tom slučaju prvo opredeliti za štrajk upozorenja, a potom i za generalni štrajk.

Inače, Republički odbor Sindikata železničara Srbije je 4. februara doneo odluku da ne učestvuje u protestu protiv Simonovića , „s obzirom da je generalni direktor izrazio spremnost za uspostavljanje socijalnog dijaloga, poštovanja zakona i kolektivnog ugovora“. Taj sindikat je sa generalnim direktorom potpisao i sporazum o međusobnoj saradnji, kojim su definisani svi zahtevi Sindikata železničara Srbije za uspostavljanje socijalnog dijaloga, poštovanja zakonskih propisa i opštih akata poslodavca i učestvovanje tog sindikata u svim aktivnostima od značaja za ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih.

Reagujući na optužbe sindikalaca koji su juče protestovali, generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović je negirao njihove tvrdnje da je sprečavao zaposlene da prisustvuju protestnom skupu. Prema Simonovićevim rečima, stvarni razlog za protest je taj što pojedini sindikalni lideri na železnici ne mogu da se pomire sa tim da im je ukinuo nezaslužene privilegije koje su imali. On je dodao da je te privilegije uživalo dvadesetak sindikalaca na račun 18.500 zaposlenih u preduzeću.

Simonović tvrdi da je Nikić od njega tražio da smeni tri direktora kako bi se odustalo od protesta, ali da on nije hteo da ispuni takav zahtev. Generalni direktor Železnica Srbije ističe i to da se penali plaćaju zbog toga što prethodno rukovodstvo tog preduzeća pozajmice nije povlačilo u predviđenom roku.

Podrška tri od četiri sindikata

Direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović tvrdi da su na jučerašnjem protestu učestvovali pripadnici samo jednog od ukupno 28 sindikata koliko postoji na železnici, i da on uživa podršku tri od četiri reprezentativna sindikata u preduzeću. Prema Simonovićevim rečima, najveći broj članova Unije sindikata srpskih železnica nije učestvovao u protestu, već samo manji broj pripadnika tog sindikata okupljenog oko predsednika Branislava Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari