Građani Srbije koji nisu prodali besplatne akcije dobijene nakon privatizacije Naftne industrije Srbije na leto mogu da očekuju prvu dobit. Naime, s obzirom da je NIS u 2012. godini poslovao u plusu, akcionari imaju pravo na isplatu dela dobiti, a među njima su i svi punoletni građani naše države koji imaju po pet besplatnih akcija.


Kako je Danasu rečeno u NIS-u, budući da je dobit te kompanije za 2012. godinu bila 49,46 milijardi dinara, predlogom odluke o kojoj će u junu odlučivati Skupština akcionara, predviđeno je da na ime dividende bude isplaćeno 12,36 milijardi dinara, odnosno dividenda po akciji od 75,83 dinara bruto. Građanima koji poseduju akcije na dan akcionara za petu redovnu sednicu Skupštine akcionara biće uplaćen neto iznos, tj. bruto iznos umanjen za iznos poreza koji će obračunati i platiti NIS, a koji za domaća fizička lica iznosi 15 odsto. To znači da će građani, vlasnici po pet besplatnih NIS-ovih akcija, moći da računaju na dividendu u visini od oko 320 dinara. Kako nam je rečeno, NIS je dužan da novac usmeri ka Centralnom registru hartija od vrednosti, odakle će se on dalje usmeravati ka bankama i brokerima, odnosno prema vlasnicima besplatnih deonica.

Inače, to neće biti prvi put da građani dobiju dividende od besplatnih akcija. Podsećanja radi, građani su prošle godine inkasirali 28,8 dinara po akciji od Aerodroma „Nikola Tesla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari