Poštovano uredništvo lista „DANAS“,



Vaš dnevni list poštujem, najviše od svih na tržištu Srbije, ali na svoju veliku žalost moram ukazati na tendencioznost u navodima u vašem tekstu pod naslovom „Dragan Šormaz smenjen sa funkcije predsednika lovaca“ („DANAS“ br. 6140, ekonomska rubrika, str. 17).


Iako sam vašem novinaru, piscu teksta dao komentar, moram reći da mnoge termine koji se nalaze u tekstu, niti njihovo tumačenje, nisam imao mogućnost da prokomentarišem, a jedan deo mog komentara je neprecizno napisan.

Na primer – „njegova skupština“. Da se razjasnimo, sednicu Skupštine je zakazao predsednik Skupštine, odredio datum njenog održavanja, dao predlog dnevnog reda… Međutim, predsednik Skupštine se oglušio o odluku Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije da se Skupština održi u prostoru NSRS, (tj. stare sale Skupštine u ulici Kralja Milana), što je regulisano poslovnim, komercijalnim ugovorom i pravo na zaključivanje istog ima samo izvršni organ saveza, a to je Upravni odbor i predsednik LSS-a kao zakonski zastupnik. Lično nisam imao ni najmanje zakonskog prostora da bilo šta dogovaram na bilo kojem drugom mestu.

Što se tiče kvoruma i većine pri odlučivanju, valjda je svima jasno da je 116 + 2 pridošla člana Skupštine, tokom trajanja sednice, više od 57 – 2.

Na Skupštini, jedinoj legalnoj, održanoj u NSRS, prisustvovali su delegati udruženja koji su članovi LSS-a, što je lako utvrditi uvidom u dokumentaciju saveza, sa celokupne teritorije Srbije – Vojvodine, Kosova i Metohije, Beograda, zapadne, južne, istočne, centralne Srbije… i na to sam posebno ponosan, zato što je to bilo moje prvo obećanje kada sam izabran na ovu funkciju – ostvariti jedinstvo lovačkih udruženja u okviru nacionalnog saveza. Oni koji su organizovali drugu skupštinu, nelegalnu, koji su donosili nestatutarne i nezakonite odluke, su ljudi koji su branili sitno sopstveničke interese.

Treće i najvažnije. Najnepreciznije je napisan deo o poslovanju LSS-a i što je najneprofesionalnije, od mene nije traženo da to prokomentarišem. U tekstu piše da je ove godine ostvaren prihod od samo 7,3 miliona dinara do sada, što apsolutno nije tačno. Precizno, knjigovodstveno stanje stoji ovako – do 15. jula ostvareni prihodi su 13.556.954 dinara, a rashodi su u tom trenutku bili 11.636.167 dinara – znači ostvaren je dobitak u poslovanju od 1.920.787 dinara. Poređenja radi, prošle godine u isto vreme, gubitak je bio 1.705.432 dinara.

Još jednom vam se izvinjavam zato što sam morao da reagujem na ovaj način, ali obaveza mi je da štitim svoje ime od ovakvih napada kao i instituciju kojom predsedavam.

Sa poštovanjem

Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari