Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, koji je predvodio diplomatske predstavnike petnaest država članica EU u našoj zemlji, a koji su protekla dva dana boravili u Užicu, saopštio je da je saradnja sa gradom, kroz različite projekte, bila odlična i najavio da će EU i dalje podržavati razvoj grada.


Dežer je juče prisustvovao puštanju u rad kotlarnice Lipa, jedne od najvećih u gradu, koja je priključena na gasovod, što je deo projekta rekonstrukcije i modernizacije toplovoda koji je EU podržala sa oko pet miliona evra. Time će 65 odsto gradskih kotlarnica koristiti gas kao energent, čime će biti i značajno smanjeno aerozagađenje u gradu.

– U poslednje tri godine grad je mnogo uložio u gasifikaciju, a naredna faza podrazumeva povećanje energetske efikasnosti, što će dalje unaprediti kvalitet života građana. Mi smo srećni što možemo da budemo deo toga – poručio je Dežer.

On je zajedno sa evropskim diplomatama posetio izbegla, raseljena i socijalno ugrožena lica koja stanuju u dvema zgradama u Sevojnu, takođe izgrađene zahvaljujući podršci evropskih donatora, najavivši da će u Srbiji biti izgrađeno još 16.000 socijalnih stanova.

– Ljudi su došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije, Hrvatske i sada se dobro osećaju u Užicu. Živeli su u strašnim uslovima u kolektivnim centrima i drago mi je što će, uz pomoć Vlade Srbije i EU, većina takvih centara biti zatvorena. Ostala su 24 kolektivna centra, čije zatvaranje je planirano u dve naredne godine – rekao je Dežer, a potom istakao da su evropski donatori prikupili 60 miliona evra za još 16.000 socijalnih stanova u Srbiji, čija će gradnja početi nakon konkursa u februaru naredne godine.

Istakavši da je podržavala razvoj Užica kroz mnoge projekte u oblasti zdravstva, obrazovanja, lokalne administracije, socijalne zaštite, infrastrukture i druge, Dežer je poručio da će EU i dalje pomagati razvoj grada, za koji je rekao da ima „evropske aspiracije“.

Zahvalivši se na dosadašnjoj saradnji, Jovan Marković, gradonačelnik Užica, podsetio je da je EU od 2000. godine grad podržala donacijama u iznosu od 20 miliona evra, a potom izrazio očekivanja da će učestvovati i u realizaciji drugih velikih i važnih projekata, za koje, kako je rekao, Užice nema finansijskih i drugih mogućnosti.

Dežer i evropske diplomate juče su razgovarali sa privrednicima Užica i užičkog regiona, kao i sa učenicima gimnazije, ekonomske, tehničke i medicinske škole, u kojima su takođe realizovani projekti zahvaljujući evropskim partnerima, a potom su posetili Staru hidrocentralu na Đetinji, prvu na Balkanu koja je izgrađenja 1900. godine na Teslinim principima polifaznih struja.

Prethodnog dana, Dežer je potpisao preostala dva od ukupno 15 već ranije potpisanih sporazuma o finansiranju projekata prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore, ukupne vrednosti 3,3 miliona dolara, a čiji je cilj povezivanje i saradnja mladih i starih, kao i poboljšanje zaštite socijalno ugroženih.

Projekti

– Želimo da u izvršimo dobre pripreme kako bi EU podržala naše projekte kao što su izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, korišćenje aerodroma Ponikve, otvaranje integrisanog univerziteta i revitalizacija pruge uskog koloseka. Pojedinačna vrednost tih projekta je veća od deset miliona evra – rekao je Jovan Marković, gradonačelnik Užica koji je te projekte predstavio evropskim diplomatama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari