Ministarstvo privrede i predstavnici radnika Fabrike automobila Priboj postigli su juče dogovor i usaglasili stavove oko ključnih pitanja koja su bili povod za štrajk u toj fabrici. Time su se stekli uslovi za prekid štrajka – saopštilo je juče Ministarstvo privrede Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Na sastanku je postignuta saglasnost oko smene rukovodstva, mogućnosti za ostvarivanje socijalnih programa i povezivanje radnog staža. Takođe, dogovoreni su dalji koraci i dinamika kojom će se u narednom periodu tražiti rešenje za to preduzeće i utvrđeno je da FAP neće otići u stečaj do konačnog rešenja njegovog statusa. Potpuna saglasnost postignuta je i po pitanju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti lica koja su u prethodnom periodu bila zadužena za poslovanje i upravljanje fabrikom.

– Postigli smo određene dogovore sa predstavnicima Ministarstva privrede i nakon toga odlučili ne da prekinemo, već da „zamrznemo“ štrajkačke aktivnosti. Odluku o tome da se štrajk „zamrzava“ biće stavljena na glasanje na današnjoj sednici Štrajkačkog odbora. Ono što je nama najvažnije je da smo dobili garancije da će FAP nastaviti da radi i nakon 31. maja, odnosno da neće otići u stečaj. Država je najveći poverilac FAP-a i obećano nam je da neće tražiti odlazak preduzeća u stečaj nakon završetka perioda u kome važi zaštita od poverilaca. Dogovorili smo se da nam bude isplaćena jedna plata, a određena je i dinamika po kojoj će biti regulisane preostale zarade koje nam duguju – kaže za Danas Miroslav Mrščević, predsednik Štrajkačkog odbora i sekretar Jedinstvenog sindikata „Sloga“ FAP.

Prema njegovim rečima, poučeni neprijatnim iskustvima iz prošlosti, radnici su se odlučili ne na prekid, već „zamrzavanje“ štrajka.

– Ako dinamika isplate zaostalih zarada ne bude poštovana, ako se obećano ne bude ispunjavalo i ako se odustane od ideje da preduzeće ne ide u stečaj, mi ćemo u svakom od tih slučajeva nastaviti sa našim štrajkačkim aktivnostima. Prihvatamo odluku o postavljanju novog menadžmenta koji će preduzećem upravljati i rukovoditi na profesionalan način i biti kadar da obezbedi novog strateškog partnera. Sa druge strane, odbacujemo mogućnost stečaja i kao i dosad spremni smo da se suprotstavimo tom procesu svim raspoloživim i legalnim sindikalnim metodima borbe kao što smo to činili i dosad – zaključio je Mrščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari