Podatak da je gas pojeftinio 23 odsto obradovala je građane koji u svojim stanovima imaju centralno grejanje jer su na taj način stvoreni preduslovi za smanjenje njihovih računa. Međutim, zahvaljujući novoj metodologiji obračuna troška toplotne energije potrošači u čak 25 gradova bi mogli da plaćaju veće račune nego dosad.

Razlog za to je uredba Vlade, po kojoj sve toplane u Srbiji moraju da usklade svoje cene, odnosno primene nove metodologije formiranja cena. Primenom te metodologije, smanjiće se cena centralnog grejanja za privredu, ali bi se i povećala za domaćinstva. Međutim, kako Danas saznaje u dobro obaveštenim izvorima u energetskom sektoru, nadležni u Srbiji ne gledaju blagonaklono na težnje pojedinih toplana da povećaju cene te im tako nešto neće biti omogućeno.

Dosad je obračun potrošnje toplotne energije rađen paušalno, a odsad bi prema metodologiji trebalo da se radi po količini isporučene toplotne energije svakoj stambenoj jedinici.

Direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije Milovan Lečić kaže za Danas da se nova metodologija primenjuje jer su dosad računi privrede bili duplo skuplji od onih koje su plaćala domaćinstva.

– Toplane u Srbiji su dužne da naprave kalkulacije da li ima prostora za korekciju cene daljinskog grejanja zbog pojeftinjenja gasa do 15. oktobra. Očekuje se da će te kalkulacije biti urađene već do 1. oktobra. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li će do pojeftinjenja doći ili ne. Prema nekim nezvaničnim informacijama koje imamo oko 15 toplana u Srbiji će u dogovoru sa lokalnim samoupravama koje imaju poslednju reč po tom pitanju spremne da smanje cene usluga daljinskog grejanja dok će njih 25 tu uslugu žele da povećaju shodno primeni nove metodologije – ističe Lečić.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da je nova metodologija doneta kako bi se ujednačile cene centralnog grejanja u Srbiji.

–  S obzirom da je došlo do pada cena gasa i nafte, logično bi bilo očekivati da se cene centralnog grejanja za građane snize. Međutim s obzirom da su u nekim gradovima one bile niže od ekonomskih verovatno da u tim sredinama neće biti pojeftinjenja. Treba uzeti u obzir i novu metodologiju koja smanjuje cene za privredu, a povećava za domaćinstva – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari