"Nema uslova za pojeftinjenje": Zašto smanjenje cena struje i gasa za privredu ne znači i pad ostalih cena 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Odluka nadležnih u Srbiji da snizi cene struje i gasa za privredu nailazi na odobravanje stručne javnosti međutim, iako se hipotetički za to stvaraju uslovi, potrošači najverovatnije ni ovog puta ne mogu da očekuju i pad svih drugih cena, jer preduzetnici tvrde da za tako nešto nema uslova.

Podsećanja radi, odluka nadležnih u Srbiji je da od 1. maja cena struje za privredu bude niža za 25 odsto, a cena gasa za 15 odsto.

Elektroprivreda Srbije je sa resornim Ministarstvom rudarstva i energetike napravila novu metodologiju za obračun cene električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu, koja će važiti od 1. maja ove godine, odnosno nakon što isteknu postojeći ugovori sa firmama o isporuci električne energije.

Da će gas od 1. maja biti jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto najavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović dodavši da se cene gasa za domaćinstva neće menjati.

Prema njegovim rečima stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače kao i one koji su na slobodnom tržištu te da privrednici mogu da računaju da će pojeftinjenje iznositi 15 odsto.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe za Danas da će odluka Vlade Srbije o smanjenju cene struje doneti benefit pekarima kada je reč o smanjenju troškova.

– Dobro je što je Vlada donela odluku o sniženju cene struje. Pekari koriste električnu energiju u procesu proizvodnje i shodno tome ovakva odluka olakšava poslovanje. Ne može se govoriti o tome da sniženje cene struje stvara uslove i za smanjenje cena pekarskih proizvoda. Naime, u međuvremenu je podignuta i cena minimalne zarade, a kao što je poznato rasla je i cena struje za privredu. Ono što sniženje cene struje za pekare donosi je to što sada više ne moramo da razmišljamo o povećanju cene svojih proizvoda. Između ostalog na ovaj način su se stekli uslovi da cena vekne hleba “sava” i dalje bude 84 dinara – objašnjava naš sagovornik.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić kaže da je odluka nadležnih o smanjenju cena struje i gasa korisna, jer će omogućiti domaćoj privredi da bude konkurentna.

– Bilo je dosta primedbi na visinu cene struje i ovo smanjenje će svakako biti stimulativno za poslovanje domaće privrede. Dobro je što je cena snižena, ali može se uraditi još toga kako bi se olakšalo poslovanje privrede u Srbiji. Tu pre svega mislim na ukidanje akcize na struju kao i o ulaganja u modernizaciju distributivne mreže kako bi privreda struju koju dobija mogla da koristi u maksimalnom kapacitetu kada je reč o procesu proizvodnje – navodi Rajić.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da je odluka o smanjenju cena struje i gasa dobra, jer će odložiti poskupljenje proizvoda i usluga.

– Bez obzira što cena struje i gasa padaju inače nije tendencija da se cene proizvoda smanjuju. Naime inflacija je i dalje znatno veća nego što je bilo planirano te zbog toga privrednici ne razmišljaju o smanjenju cena svojih proizvoda, ali sa druge strane ne razmišljaju ni o novim posklupljenjima u ovom trenutku. Tako da se može konstatovati da je sniženje cena struje i gasa odložilo nova poskupljenja cena i usluga – navodi naš sagovornik.

On takođe dodaje da će smanjenje cene struje svakako predstavljati hendikep za poslovanje Elektroprivrede Srbije s obzirom na lošu situaciju u kojoj se nalazi domaći elektroenergetski sistem.

– Shodno tome možda se nije trebalo ići na smanjenje cena za privredu kada je reč o potrošnji struje. Jednostavno, EPS će ostati bez dela prihoda koji su preduzeću svakako potrebna.

Tu je trebalo tražiti neko drugo rešenje. Primera radi, jedno od njih bi bilo da cena struje ostane ista, ali da se privreda oslobodi plaćanja niza dažbina državi što bi u velikoj meri rasteretilo njeno poslovanje – navodi Kovačević.

Vlasnik Point grupe Zoran Drakulić za Danas kaže da su pre nekoliko dana pojedini privrednici dobili ponudu da struju plaćaju 91 evro po megavat-satu a da je njegovoj kompaniji danas poslata ponuda od 94 evra po megavat – satu.

– Na pitanje zašto je ta ponuda skuplja odgovor je bio da je ruska vojska gađala jednu elektranu u Ukrajini. Kako je moguće da privrednici po ovom osnovu budu različito tretirani, odnosno da neki budu diskriminisani tako što im se naplati veća cena za struju, odnosno da odobri manji pad cene. Uvek je dobro kada se cena struje za privredu snižava, ali nije u redu da cena bude različita već da svi budu tretirani na isti način – navodi naš sagovornik.

On dodaje da se bez obzira na pojeftinjenje struje od 1. maja neće stvoriti uslovi da se spuste cene proizvoda i usluge srpske privrede, a razlog je taj što je cena električne energije koju koristi još uvek visoka.

– Cena struje za privredu u pojedinim zemljama u okruženju je niža nego kod nas u Srbiji. Ovo pojeftinjenje nije dovoljno da bi srpska privreda mogla da snizi cene proizvoda i usluga, a da bi se to ostvarilo procenat pojeftinjenja bi morao da bude veći – navodi Drakulić.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže  da ne očekuje da privreda u Srbiji spusti cene svojih proizvoda i usluga nakon što od 1. maja bude plaćala niže cene za potrošnju struje i gasa, ali da bi do toga moralo da dođe ako bi se sledila tržišna logika.

– Ako bi se dosledno primenjivalo ono što u ovakvim slučajevima diktira naučni ekonomski pristup onda bi cene usluga i proizvoda trebalo da se snize nakon pada cena struje i gasa. Na taj način se istovremeno vodi i računa o održivom razvoju društva. U Srbiji pak to nije praksa i uveren sam da će biti pronađen izgovor zbog čega će pojeftinjenje i ovog puta izostati – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari