Novi cenovnik EPS-a: Struja za pekare 25 odsto jeftinija od 1. maja 1Foto: Pixabay/Geralt

Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni su cenom električne energije koju im je ponudila Elektroprivreda Srbije (EPS) od 1. maja ove godine, odnosno pri isteku važećih ugovora, jer je niža oko 25 odsto u odnosu na poslednju od oko 120 evra po megavatu (MW).

Vlada Srbije je tokom energetske krize, zbog rata u Ukrajini, držala cene električne energije pod kontrolom kako bi smanjila troškovni udar na privredu zbog „divljanja“ cene struje na berzi.

Potpredsednik Unije pekara Srbije Milenko Milutinović rekao je za Betu da će njegova pekara „Sreten Gudurić“ u Užicu do kraja aprila po važećem ugovoru plaćati električnu energiju po 119,67 evra po megavatu, a da je izabrala ponudu EPS-a da joj se od 1. maja ove godine u narednih 12 meseci obračunava nepromenljiva cena od 92 evra po megavatčasu.

„U ponudi su bile dve opcije, da izaberemo nepromenljivu cenu na godinu dana ili promenljivu na godinu dana, ali tako što bi se na kraju svakog kvartala usklađivala sa tržišnom cenom“, rekao je Milutinović.

EPS je sa Ministarstvom rudarstva i energetike napravio novu metodologiju za obračun cene električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu, koja će važiti od 1. maja ove godine, odnosno nakon što isteknu postojeći ugovori sa firmama o isporuci električne energije.

Cena struje, kažu privrednici nije ista za sve, već zavisi od količine potrošnje, vremena potrošnje i još nekih faktora.

Milutinović je rekao da je novosklopljeni ugovor za njegovu pekaru „kvalitetan“, jer je cena struje pala oko 23 odsto.

Naveo je da bi trebalo imati u vidu da je cena struje na berzi možda trenutno i niža, ali da će biti perioda i kada će biti viša, jer je samo prošle nedelje u jednom danu na berzi povećana duplo.

On je rekao da će pojefinjenje struje značajno uticati na troškove poslovanja, jer pekare troše veliku količinu električne energije, pa za njegovu mesečni račun iznosio oko 15.000 evra, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost.

„Sada će nam poslovanje biti komfornije. Nismo ni navikli na bolje“, rekao je Milutinović.

Izvršni direktor održavanja u Žitopromet mlinu u Senti Zoltan Nađ rekao je da je ta firma takođe izabrala jedinstvenu cenu električne energije za godinu dana i da će biti niža oko 25 odsto od trenutne.

„Zadovoljni smo, očekujemo da će nam se smanjiti ukupni troškovi poslovanja“, rekao je Nađ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari