Site name

Inflacija u 2013. 2,2 odsto

Narodna banka Srbije objavila je juče da u narednim mesecima očekuje umeren rast godišnje inflacije, koja je u 2013. bila 2,2 odsto i njeno postepeno približavanje cilju od četiri odsto. Tome će doprineti porast regulisanih cena i jednokratni uticaj na rast cena po osnovu predstojećeg povećanja posebne stope PDV-a, dok će niski troškovi u proizvodnji hrane i niska agregatna tražnja i dalje delovati dezinflatorno.

Piše: Beta

Beograd 13. januar 2014. 17:44

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u decembru iznosio je 0,2 odsto. Međugodišnja inflacija je, nakon sedam meseci pada, ostvarila rast i u decembru iznosila je 2,2 procenta, što je ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Tekuće podbacivanje cilja u najvećoj meri je uslovljeno padom cena hrane, od 2,5 odsto u toku 2013. godine.

Najviši rast cena u decembru zabeležen je kod odeće i obuće - za 1,1 odsto, slede komunikacije sa 0,7 odsto. Hrana i bezalkoholna pića i i alkoholna pića i duvan poskupeli su za po 0,3 odsto, a transport 0,2 odsto. Pad cena je zabeležen u grupi stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, i to za 0,1 odsto.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.