Narodna skupština je upravo usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost, kojima su, između ostalog, izjednačene stope na sve vidove hotelskog smeštaja na 10 odsto, a stranci koji posluju u Srbiji izjednačeni su pravima sa domaćim građanima, odnosno od sada će se evidentirati kao PDV obveznici i moći će da ostvare svoja prava kao da su na teritoriji Evropske unije. Jedna oblast koja ovim izmenama nije uređena na način predviđen propisima EU je tretman investicionog zlata, ali u Ministarstvu finansija potvrđuju za Danas da će u narednim izmenama Zakona o PDV-u i to biti urađeno.

Naime, u Evropskoj uniji je promet investicionim zlatom oslobođen plaćanja PDV-a, slično kao što su u Srbiji drugi investicioni instrumenti, poput akcija i obveznica takođe oslobođeni ovog poreza, budući da se ulaganje u zlato suštinski smatra finansijskim poslom. U Ministarstvu finansija kažu da Srbija ima obavezu da Zakon o porezu na dodatu vrednost uskladi sa pravnim tekovinama EU, što se odnosi i na tretman investicionog zlata, ali da analiza efekata „za primenu poreskog oslobođenja za promet investicionog zlata“ još nije urađena.

U međuvremenu, zemlje okruženja poput Slovenije, Hrvatske i Makedonije su već završile ovaj posao, što znači da su danas privlačnije investitorima koji se bave trgovinom investicionim zlatom.

„U postupku daljeg usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU može se očekivati da će nekom od narednih izmena i dopuna Zakona o PDV-u biti uređen i poseban postupak za oporezivanje investicionog zlata, kao što je to predviđeno Direktivom Saveta 2006/112/EZ“, kažu za Danas u Ministarstvu finansija, govoreći o aktu Evropske unije kojim je investiciono zlato oslobođeno PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari