UKraljevu je nedavno održana prezentacija Lokalnog programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2025. godine. Ovo je dokument kogapo novom Zakonu o zaštiti životne sredine svaka lokalna samouprava mora doneti u narednih godinu dana. Strateški ciljaktivnosti po gradovima i opštinama jeste da Srbija što spremnije dočeka otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 o životnoj sredini.

Kraljevo je, inače, pre ovog dokumenta, 2005. godine donelo Lokalni ekološki akcioni plan, što ga je svrstalo u gupu odgovornijih lokalnih samouprava. Njegovom primenom su realizovane aktivnosti finasirane sredstvima Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Kraljeva. To se vidi na primeru nedavno promovisanog projekta za otpadnevode. Tada je Kraljevu, u prisustvu zvaničnika iz Vlade i EU predata tehnička dokumentacija za projekat otpadnih voda vredna 1, 23 miliona evra, što je rezultat prve faze.

Time su se stekli svi uslovi da Kraljevo konkuriše za sredstva IPA u 2017. i realizuje gradnju fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema vrednosti 17,1 milion evra. Pokrenute su i aktivnosti na strateškom nivou rešavanju problema odlaganja komunalnog otpada,poput Regionalne deponije. Dokument koji jepredstavljen ima, kako je rečeno,i neke novine proistekle iz postavljenih zahteva grada Kraljeva kao naručioca, a tiču se poglavlja o energetskoj efikasnosti i klimatskim promenama što su svi učesnici u raspravi pohvalili .

Pored dobrih primera, čuli su se i opominjući podaci o tome kako su seoski vodovodi, sa kojih se vodom snabdeva oko 50.000 stanovnika, bez adekvatnog upravljanja i kontrole kvaliteta voda. Još je teža situacija sa tretmanom otpadnih voda na seoskom području.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari