„Danas“ je u četvrtak 11.02.2016. u dva tendenciozna i neargumentovana teksta na 9. i 10. strani u negativnom kontekstu prikazao EPS, shodno tome prinuđena sam da reagujem demantijem. Elektroprivreda Srbije je otvorena za saradnju sa medijima, što smo i dokazali u prethodnom periodu i spremna na kritike kada je to objektivno i sa potporom, ali ne možemo dopustiti da se istina izokreće zbog dnevnih potreba autora tekstova.

Naime, u prvom tekstu „Cena struje je deo izbornog marketinga“ pominje se “ tvrdnja direktora EPS-a da struja ne treba da poskupi u ovoj godini, koju je obrazložio padom cena u regionu i Evropi kao i uspešnom reorganizacijom EPS-a. Sve to po njemu stvara uslove za novu analizu trendova i u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom doći će se do zaključka šta raditi sa strujom“.

I to je istina, što i sami u nastavku teksta potvrđujete prenošenjem ocena stručnjaka. Nejasno je, šta je po vama, Obradović trebalo da odgovori na pitanje novinara o ceni struje. Uobičajeno je da dobra vest nije vest, ali EPS je u 2015. od gubitaša postao profitabilna kompanija, iz budžeta nije uzeo ni dinar, a uplatio više od 65 milijardi dinara. Upravo dobro poslovanje u 2015. je jedan od argumenata zašto struja, iako regulisana kategorija, po procenama ne treba da poskupi. Sa detaljima smo u javnost izašli, jer smo početkom godine imali procene bilansa poslovanja, a ne zbog toga što su najavljeni izbori. Argumenti vam nisu potrebni kada tendenciozno izokrećete činjenice i stavljate ih u politički kontekst.

U drugom tekstu „Predizborna laža“ opet pominjete izjavu direktora EPS-a iz oktobra o stranačkom zapošljavanju izvučenu iz konteksta. Da, začudo, javno preduzeće EPS je donelo proceduru i odluku o konkursnom zapošljavanju koja se poštuje. Jedini način zapošljavanja u EPS-u je javni konkurs, i to prvo interni u okviru kompanije, a potom eksterni. Još jedno pitanje koje se nameće iz vašeg komentara je zašto direktor EPS-a, kao nekadašnji član stranke (pošto je članstvo zamrznuto još 2013) ne može biti dobar menadžer i pobediti na konkursu. Aleksandar Obradović izabran je među više od 70 kandidata na osnovu svoje stručnosti, obrazovanja i iskustva stečenog radom u međunarodnim kompanijama. Rezultate EPS-a od kada ga vodi Obradović sada potvrđuju i međunarodne finansijske institucije – Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Da li ste možda napravili stručnu procenu kandidata ili paušalno procenili, jer je to u interesu teze autora redakcijskog komentara?

Sve gore izneto je proverljivo, za razliku od stavova u tekstovima lista „Danas“. Postulati novinarstva – proveravanje činjenica, druga strana i istina bili su, čini mi se i postulati vaših novina. Izborna kampanja još zvanično nije počela, ali ste vi očigledno krenuli u kampanju protiv EPS-a. Ovim putem vas molim da ne podležete demagogiji i aktuelnom trendu i objavite pismo kojem sam kao direktor Sektora za odnose s javnošću EPS-a bila prinuđena da pribegnem, jer se na ovaj način urušavaju veliki napori i zaposlenih i rukovodstva da EPS bude uspešna i profitabilna kompanija.

Zvezdana Jovanović Popović, direktorka Sektora za odnose s javnošću JP EPS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari