U Srbiji ima bar 90.000 radnika kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje, pokazuju zvanični podaci Poreske uprave. Protiv takvih firmi, samo u prošloj godini, podneto je više od 6.600 prijava, ali prekršajni sudovi, kako se ispostavlja, kaznu, po pravilu na zakonskom minimumu, izriču svakom petom poslodavcu, dok je tek svaki sedmi i plati. Ostali prolaze samo sa opomenama, a mnogi ni sa tim.

Država ne vodi centralnu evidenciju ovakvih presuda, ali su u dva najveća prekršajna suda u Srbiji, beogradskom i novosadskom, Danasu dostavili podatke o svojoj praksi. Najviše predmeta, prema očekivanjima stiže u Prekršajni sud u Beogradu. Vršilac dužnosti predsednika tog suda Milan Marinović kaže za Danas da je od početka 2012. pa do 15. maja ove godine primljeno 1.154 predmeta protiv poslodavaca koji svojim zaposlenima nisu uplaćivali socijalne doprinose. Od toga je ovaj sud rešio čak 1.091 predmet, među kojima je do sada 359 slučajeva pravosnažno okončano.

Novčana kazna izrečena je u samo 248 slučajeva, a do sada je 166 poslodavaca tu kaznu i platilo. Ostali predmeti rešeni su drugačije. Njih 148 je obustavljeno, u 457 slučajeva sudije su poslodavcima izrekle samo opomenu, 152 je oslobođeno optužbi, njih 199 sud ne može da pronađe i tako dalje. Ukupan iznos izrečenih kazni zbog neplaćanja doprinosa u beogradskom Prekršajnom sudu je 7.077.510 dinara.

Ne samo da sudovi gledaju kroz prste firmama zbog kojih radnici imaju problema kad dođe vreme za penziju, a država iz budžeta mora da nadomešćuje troškove PIO fondu, time što ih samo opominju umesto da ih kazne, već i kad ih kazne, to čine veoma blago.

Po zakonu, sudija može da razreže kaznu do milion dinara zbog neplaćanja doprinosa, ali tim iznosom nije kažnjen ni jedan jedini poslodavac u Beogradu, a ni u Novom Sadu. U Beogradu, cifrom do 50.000 dinara kažnjeno je 50 poslodavaca, do 100.000 njih 90, a do 500.000 samo 38. Podaci se odnose na firme i preduzetnike zajedno.

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu, kaznena politika je još blaža. Od 158 podnetih prijava tokom prošle godine, sud je kaznio samo 38 firmi i odgovornih lica u njima, i to iznosima koji su se kretali u rasponu od 10.000 do samo 120.000 dinara. Zakon propisuje kazne za pravna lica u rasponu od 100.000 do milion dinara, što znači da je novosadski Prekršajni sud poslodavce kažnjavao isključivo najminimalnijim iznosima koje mu je dozvoljavao zakon.

Uz ovakve podatke, iznenađuje li ikoga to što u PIO fondu nema novca i što rad na crno i dalje cveta. Od ove godine kažnjavanje poslodavaca vraćeno je u nadležnost Poreske uprave, a podaci o njenom radu biće poznati krajem juna. Tada će konačno biti jasno da li je plaćanje doprinosa u Srbiji postalo obaveza ili će, kao do sada, ostati stvar dobre volje velikodušnih poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari