Poljoprivredno dobro „Aleksa Šantić“ po zakonu može da bude prodato samo uz saglasnost hipotekarnih poverilaca, a to su Agencija za osiguranje depozita, Poreska uprava i Razvojni fond Vojvodine. Međutim, dok Agencija i Poreska uprava smatraju razumnom preporuku Vlade o prodaji 700 hektara zemljišta, Razvojni fond se tome protivi jer bi u tom slučaju morao da se odrekne 300 miliona dinara potraživanja.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić juče je zato pitao ministra privrede Željka Sertića da li postoji način da se treći poverilac zaobiđe. Babić se tako pridružio ministru privrede koji je pre neki dan rekao da Razvojni fond Vojvodine blokira investiciju kompanije Ferero.

– Odbijanjem da se odrekne dela potraživanja prema poljoprivrednom dobru „Aleksa Šantić“, Fond sprečava da italijanska kompanija uloži osam miliona evra – ističe Babić i dodaje da je osim Ferera stiglo 17 pisama zainteresovanosti.

Babić je istakao i da su održana tri Nadzorna odbora Razvojnog fonda, da se na njima raspravljalo o predlogu republičke vlade, ali da zaključak nije donet. Objasnio je i da ni Vlada Vojvodine nije razmatrala preporuku, iako su između dostavljanja preporuke, održane dve sednice. On je pitao i predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića kada će početi da radi svoj posao, kada će da odblokira proces privatizacije „Alekse Šantića“ i kada će omogućiti i dati preporuku da Razvojni fond Vojvodine ipak naplati iz privatizacionih prihoda sredstva koja su plasirana.

Odgovarajući Babiću, poslanica DS Aleksandra Jerkov objasnila je da je Razvojni fond odbio da usvoji preporuku vlade Srbije, ne samo zato što se u njoj ne pominje nijedan zainteresovani kupac, pa ni Ferero, već što se zahteva od RFV-a da se odrekne svog potraživanja.

– U pitanju je 700 hektara zemljišta kome je vlada svojevoljno, bez ikakve procene i bez ijednog dostavljenog dokumenta Fondu, odredila vrednost na 910 miliona dinara. Istovremeno od RFV se zahteva da se odrekne potraživanja za kamate u iznosu od 300 miliona dinara. Razvojni fond Vojvodine je preporuku odbio uz saglasnost svih šest članova NO i zatražio je od Vlade Srbije da ministar Sertić dođe na neku od narednih sednica i objasni o čemu se radi i ko su zainteresovani kupci – rekla je Jerkov i dodala da su „iza odluke RFV da odbije preporuku vlade stala i oba člana Nadzornog odbora iz SNS, a to su potpredsednik naprednjaka Igor Mirović i potpredsednik Skupštine Vojvodine, đorđe Milićević“. Jerkova je optužila Vladu da vodi „burazersku ekonomiju“ jer planira da „budzašto“ proda zemljište firmi za koju se ne zna ni da li je Ferero ili neka druga i o tome ne dostavlja nikakav dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari