Poslanici Skupštine Srbije juče su završili raspravu o svim tačkama dnevnog reda, a glasanje je zakazano za ponedeljak. Međutim, i jučerašnju raspravu o amandmanima na izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojima se predlaže da do donošenja novog zakona bude odložena primena konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, obeležila je oštra polemika između poslanika DS i SPS. Demokrate su ponovo tražile da se zakon povuče tvrdeći da je on duboko koruptivan i da se vladajuća većina njime odužuje Milanu Beku za zasluge u predizbornoj kampanji.


Nada Kolundžija, poslanica DS rekla je da izmene omogućavaju nekolicini pojedinaca da budu izdvojeni iz svakog pravila koji važi za sve druge građane. „Radi se o dva odsto zemljišta i argumentacija da to koči građevinsku industriju je netačna. Ako bi videli imena i prezimena, došli bismo do nečega što je pitanje politike, a radi se o politici koja čini uslugu onima koji su očigledno toj politici u prethodnom periodu činili uslugu“, rekla je Kolundžija i dodala da je reč o Milanu Beku i o Luci Beograd koja je kupljena po ceni koja je mnogo jeftinija od vrednosti građevinskog zemljišta na kom se to preduzeće nalazi.

„Zakonom se omogućava da Luka Beograd prestane da bude Luka Beograd i da se na tom delu gradi ekskluzivno naselje po cenama koje će biti najskuplje u Beogradu“, rekla je Kolundžija. Time se, prema njenim rečima, vladajuća većina i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić diskvalifikuju kao reprezenti borbe protiv korupcije

Na ove konstatacije reagovao je poslanik SPS Neđo Jovanović upitavši ko je doneo Zakon o privatizaciji, kojim je omogućeno da ti isti ljudi kupuju preduzeća za jedan dinar. Pojasnio je i da SPS tada nije predstavljao deo vlasti koji je bio generator svih potonjih problema. Uzvratila je Kolundžija navodeći da su 23 sporne privatizacije izvršene za vreme vlade Vojislava Koštunice, kojoj je SPS davala manjinsku podršku.

U raspravu se uključio i poslanik DSS Jovan Palalić, koji je ponovio da ta stranka podržava borbu protiv korupcije, da treba sve da se ispita i da krivicu zaista snosi onaj koji je odgovoran.

„Svaka privatizacija i posao koji je bio sporan treba da se ispita. Nećemo nikada prihvatiti da smo odgovorni za privatizacije. Ti tajkuni o kojima se priča rušili su vladu Koštunice i mogućnost da on 2008. godine formira novu vladu, a podržavali one koji su pravili vladu zajedno sa Manterom. Još od bivšeg predsednika DS potura se teza da od 24 privatizacije, 23 su bile u vreme vlade Koštunice, ali ni jedna nije bila za to vreme“, rekao je Palalić.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao je da su predložena rešenja trenutno najbolja i za šest meseci najavio novi zakon o planiranju i izgradnji. „Nijedan tajkun koji je uradio nepravednu privatizaciju neće biti pošteđen da može da radi i gradi“, rekao je Ilić i dodao da EU, ceo svet i banke ne poznaju institut konverzije.

Poslanici Demokratske stranke ipak su juče najavili da će podržati jedan zakon, izmene Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize, jer smatraju da je njegovo donošenje bilo svrsishodno i da je donelo dobre rezultate. Nasuprot njima poslanici Liberalno demokratske partija smatraju da su te izmene kao i Zakon u celini u suprotnosti sa osnovama tržišne privrede, da nosi elemente korupcije i da ga treba povući iz procedure.

Poslanici republičkog parlamenta u ponedeljak osim o građevinskim zakonima glasaće i o izmenama Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, o javnom tužilaštvu i o sudijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari