Kada bih govorio o svim nepravilnostima koje smo pronašli, pričao bih pet dana – izjavio je juče Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, predstavljajući ovogodišnji izveštaj o reviziji 46 ministarstava, javnih preduzeća, lokalnih samouprava i drugih ustanova koje je DRI kontrolisala ove godine. Među glavnim prekršiocima zakona, Sretenović je ubrojio GSP Beograd, jedno od dva javna preduzeća koja svojim radnicima ne uplaćuju poreze i doprinose, a da stvar bude još gora, čak ne plaćaju ni porez na dodatu vrednost.


Revizori su ustanovili da GSP nije platio čak 1,4 milijarde dinara doprinosa svojim radnicima, kao i 11 miliona dinara PDV-a. Na isti način ponašalo se i jagodinsko javno preduzeće Standard, koje zaposlenima nije uplatilo 273 miliona dinara doprinosa, a duguje i 14 miliona dinara PDV-a. Drugi krupni prekršaji konstatovani su i u radu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji nije kontrolisao rad samostalnih apoteka i apoteka koje rade u sastavu domova zdravlja, a koje su sve odreda kršile zakon, kupujući lekove bez sprovođenja javnih nabavki. Od 78 kontrolisanih apoteka, svega njih četiri su radile po zakonu i raspisivale javne nabavke prilikom nabavke lekova. Ukupan iznos ustanovljenih nepravilnosti u javnim nabavkama iznosi 43 milijarde dinara, od čega se čak 33 milijarde odnosi na apoteke.

Velike nepravilnosti otkrivene su i kod određivanja plata izabranim, postavljenim, imenovanim i zaposlenim licima, primenom uvećanih koeficijenata, uvećanih osnovica, nagrada za posebne rezultate rada i slično. Ovakve nepravilnosti pronađene su u svim kontrolisanim lokalnim samoupravama kojih je bilo 21, kao i kod Agencije za kontrolu letenja i RFZO-a. Na ovaj način je isplaćeno ukupno 1,18 milijardi dinara, od čega na lokalne samouprave otpada skoro 782 miliona dinara, na Agenciju 281,7 miliona, a na RFZO 116,2 miliona dinara.

– U lokalnim samoupravama su toliko pokušavali da nas obmanu, da su čak u softver za obračun zarada ubacili povećanje plata za 10 odsto, koje se nigde nije pokazivalo, već je program davao samo listing zarada uvećan za 10 procenata – rekao je Sretenović.

U Gradskoj čistoći Beograd i opet RFZO-u, revizori su otkrili da su ljudi zapošljavani mimo sistematizacije na radna mesta za koja nemaju potrebnu školsku spremu i iskustvo.

– Videli smo primere lica koja su zauzela tako visoka mesta kao što je rukovodilac službe, a da imaju samo srednju stručnu spremu – rekao je Sretenović.

Utvrđene su i brojne druge nepravilnosti. RFZO tako u svojim izveštajima nije prijavio prihod od šest milijardi dinara po osnovu participacije za lečenje koju plaćaju pacijenti, dok osam lokalnih samouprava nije evidentiralo sredstva iz sopstvenih izvora i iz ostalih izvora u iznosu od 1,1 milijarde dinara.

DRI je konstatovala i da je Srbija završila prošlu godinu sa javnim dugom od 51 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je iznad granice od 45 odsto ustanovljene fiskalnim pravilom. Kako je istakao Sretenović, propisi o javnom dugu iz Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnom dugu nisu usklađeni, pa je DRI pri obračunavanju javnog duga prihvatila metodologiju Zakona o budžetskom sistemu, kao krovnog propisa.

Opstrukcija

Predsednik DRI najavio je i objavljivanje dodatna dva izveštaja o termoelektranama Kostolac i o Srbijagasu, prvi već za petnaestak dana, a drugi u januaru.

– U Srbijagasu smo u prvih mesec, dva dana kontrole imali opstrukciju onih koji je trebalo da nam dostave podatke. U ovim izveštajima postoje nepravilnosti, ali me zakon sprečava da o njima sada govorim pre objave izveštaja – rekao je Sretenović.

Bez komentara

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je juče da izveštaj DRI potvrđuje da je ministar Mlađan Dinkić bio u pravu kad je u septembru ove godine tvrdio da su prethodno ministarstvo finansija i bivši premijer i resorni ministar Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga Srbije na kraju prošle godine, prikazujući da on navodno iznosi 45,1 odsto BDP-a.

Sretenović je juče rekao da „ne želi da komentariše da li su u pravu Cvetković ili Dinkić“, ali je dodao da je Uprava za javni dug počela da u obračun duga unosi i podatke koje je ranije izostavljala.

Slede prekršajne i krivične prijave

Sretenović je istakao da je DRI podnela dve prekršajne prijave protiv Ministarstva pravde i Ministarstva vera i dijaspore zbog nesprovođenja javnih nabavki, a u pripremi je i niz prekršajnih prijava protiv javnih preduzeća, koje će biti podnete tokom januara i februara.

– Podnećemo i prekršajne prijave protiv odgovornih lica, a u javnim preduzećima ima i elemenata za podnošenje krivičnih prijava i, verujte, biće ih – tvrdi Sretenović, dodajući da je DRI još u fazi prikupljanja dokaza po tim predmetima. Od ukupno 143 revizorskih izveštaja koje je ove godine sačinila DRI, pozitivno mišljenje dato je u samo 26 izveštaja, dok je u 103 dato mišljenje sa rezervom, a u 14 „mišljenje sa rezervom uz uzdržavanje mišljenja za bilans stanja“.

Sretenović je najavio da će DRI predložiti donošenje novih zakona o komunalnim taksama, o subvencijama i o lokalnim službenicima i određivanju njihovih plata, kao i izmenu zakona o javnom dugu. DRI će podneti i inicijative za izmenu pet zakona i 18 podzakonskih akata. U DRI će zahtevati uvođenje oštrijih kazni za prekršaje u domenu javnih nabavki, kao i krivične sankcije za odgovorne „što bi smanjilo, mada ne i zaustavilo korupciju u nabavkama, čiji je klasičan primer nameštanje tendera, tako što se nabavka odobri po jednoj ceni, koja se onda aneksima nekad i duplira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari