Austrijski privrednici su do sada investirali u Srbiju 2,8 milijardi evra, što ih stavlja na prvo mesto najvećih stranih investitora kod nas. O tome koliko je za Austriju ekonomski bitna Srbija na jučerašnjem susretu predstavnika austrijske i srpske privredne komore govorio je i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

– Srbija je u regionu najvažnija zemlja za Austriju. Puna je mogućnosti za austrijske privrednike – istakao je Kurc na sastanku poslovnih ljudi u Hajatu.

On se najpre izvinio zbog kašnjenja, a potom zahvalio, između ostalih, i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Kurc je istakao dobru ekonomsku i političku saradnju dve zemlje.

– Želim da se zahvalim Srbiji na dobroj saradnji, naročito sada kada traje izbeglička kriza, a Austrija ima veliki broj, čak 90.000 izbegličkih prijava. Vrlo sam srećan što je Srbija prošle godine otvorila prva poglavlja i verujem da će Srbiji 2016. biti dobra godina za EU integracije – naglasio je Kurc.

Na desetine privrednika je pozdravio i ministar privrede Željko Sertić, istakavši kako je posao Vlade da obezbeđuje najbolje uslove za poslovanje.

– Mi poslednjih godinu dana činimo sve da rešimo probleme iz prošlosti. Glavni zadatak jeste da privatna inicijativa postane dominantna. Ovu godinu proglasili smo godinom preduzetništva i u roku od tri nedelje saopštićemo sve aktivnosti koje smo planirali u vezi sa tim – zagonetan je bio Sertić. On je gostima iz Austrije poželeo puno para, ali i da „deo ostave kod nas“.

– Austrijski privrednici prepoznaju šta je u Srbiji urađeno na popravljanju poslovnog ambijenta u poslednje dve godine, i to je veliki signal za sve strane investitore. Napravljeni su veliki pomaci, usvojeni su zakoni o inspekcijama i o radu, ali je potrebno još dosta toga uraditi – rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež otvarajući sastanak sa predstavnicima austrijske komore.

On je rekao da je za nas dobar znak to što austrijska komora dolazi u Srbiju drugi put za godinu i po dana i istakao da je osnovna tema ovogodišnjeg susreta dualno obrazovanje. „U nastojanju da našu decu pripremimo za izlazak na tržište rada“, rekao je Čadež, „veliku pomoć očekujemo od austrijskih kolega čija su iskustva u tom procesu dragocena“.

Ovom susretu srpskih i austrijskih privrednika prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji između Geografskog fakulteta u Beogradu i IMC Univerziteta u Kremsu, jednog od najprestižnijih privatnih fakulteta u Austriji. Današnji dan je posvećen dualnom obrazovanju, i očekuje se da osim austrijskog ministra spoljnih poslova, u razgovorima o dualnom obrazovanju učestvuju i predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić i predsednik Privredne komore Srbije, dok je najavljeno da će oni na konferenciji za novinare potpisati memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji. Cilj memoranduma je podrška Austrije Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, koje, prema istraživanjima, znatno utiče na smanjenje stope nezaposlenosti mladih.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari