Dva statuta, dve skupštine, uzajamne krivične prijave i optužbe da druga strana nema legitimitet – tako od sredine jula izgleda situacija u Lovačkom savezu Srbije. Kako su razlike između dve suprotstavljene struje nepomirljive, od suda se očekuje da odgovori na to ko je u pravu.


Kako je Danas već pisao, razmirice u Lovačkom savezu su nastale nedugo pošto je Dragan Šormaz, poslanik SNS-a, krajem prošle godine izabran za predsednika saveza. Nezadovoljni njegovim radom I, kako kažu, rasipničkim ponašanjem, 27 lovačkih udruženja iniciralo je smenu. Namera im je, tvrde, uspela 19. jula na, prema njima, legalnoj skupštini Lovačkog saveza Srbije koja je bila održana na Veterinarskom fakultetu. Međutim, Šormaz tvrdi da je legalna sednica održana u sali republičke skupštine, i da je na njoj usvojen novi statut saveza. Od tog trenutka počinju međusobne optužbe za falsifikovanje potpisa, pečata i rasprave oko toga ko je stvarno imao kvorum, što odlukama skupštine daje legitimitet. Optužbe su se, posle svega dve nedelje, pretvorile u krivične prijave. Na portalu Agencije za privredne registre i dalje stoji da je Šormaz zakonski zastupnik.

Ipak, predstavnik druge struje, Marko Tica, inače predsednik skupštine LSS-a, tvrdi da po statutu saveza jedino on ima ovlašćenje da saziva sednice skupštine.

– Samim tim jedina zakonita je samo ona skupština koju sam ja sazvao i na kojoj je smenjen Dragan Šormaz – navodi Tica.

On dodaje da je Šormaz kako bi napravio privid kvoruma, na svoju skupštinu pozvao članove koji su zbog nepoštovanja statuta isključeni iz Saveza.

– Sve je on ovo uradio, zato što je znao da će biti smenjen. Čak je i falsifikovao poziv koji sam ja uputio delegatima skupštine, tako što je promenio mesto održavanja. Ipak, kako je on uzurpirao pečat i promenio brave na prostorijama Saveza, mi ne možemo da u Agenciji za privredne registre promenimo zakonskog zastupnika. Po istom osnovu on je i registrovao „svoj“ statut – kaže Tica. Iz tog razloga su, prema njegovim rečima, podnete krivične prijave i tražena ocena ustavnosti „njihovog“ statuta. Tica ocenjuje da je „očigledan uticaj politike“ doveo do ovakve situacije u Lovačkom savezu Srbije.

Šormaz argumente druge strane ocenjuje kao „besmislene optužbe nekoliko ljudi“. Prema njegovim rečima, raskol u savezu traje od 2010. godine i jedan od ciljeva kojima on kao predsednik teži je da sva lovačka udruženja stavi pod jednu krovnu organizaciju.

– Dok nije usvojen novi statut, nije se sa sigurnošću moglo utvrditi ni koliko je članova bilo u savezu. Unutrašnji sukobi su doveli LSS u situaciju u kojoj je i ja sam nastojao da to stanje dovedem u red – kaže za Danas Šormaz.

Prema njegovim rečima, ljudi koji njega žele da smene su navikli na svoje funkcije i sada im smeta to što neko želi da uredi stanje u savezu.

– Nezavisna revizija koju sam ja doveo pokazala je da su oni između 2005. i 2013. godine trošili od milion i po do dva miliona evra godišnje bez rezultata. Naravno da hoće da izbace nekog ko im zabija prst u oko – kaže Šormaz.

Govoreći o održavanju paralelnih sednica, Šormaz ističe da je tačno da je po starom statutu njih zakazivao predsednik skupštine, ali da njegove ingerencije tu i prestaju.

– On zakazuje sednice. Ipak, kako se iznajmljivanje prostora plaća, izbor lokacije spada u nadležnost Upravnog odbora koji raspolaže imovinom saveza. Mi smo odabrali republičku skupštinu iz prostog razloga što zakup sale košta 27.000 dinara, nasuprot 280.000 hiljada dinara koliko košta zakup na Veterinarskom fakultetu – navodi Šormaz.

Kako kaže, krivične prijave protiv njega ga ne zabrinjavaju i ističe da ih je i on podneo protiv lica koja su falsifikovala pečat kako bi pred Agencijom za privredne registre pokušali da promene zakonskog zastupnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari