Proizvođači maline žale se ovih dana da su pretrpeli veliku štetu, zbog zaraženog sadnog materijala, koji je 2009. godine iz Engleske uvezen u Srbiju, i pitaju se kako je bilo moguće da se, uz garancije Ministarstva poljoprivrede, takve sadnice uopšte nađu u domaćim malinjacima.

Istakavši da će morati da uništi malinjak na tri hektara i da će šteta doseći iznos od oko 200.000 evra, Dragić Radovanović iz ariljskog sela Stupčevića, inače vlasnik firme „Moravica“, koja se bavi proizvodnjom, preradom i izvozom sveže maline, tvrdi da je takav sadni materijal pre četiri godine uvezen iz Engleske, a da ga je on kupio 2011. u rasadniku „Malina“ u Sušici, kod Valjeva.

– Takve sadnice zasadio sam na dva hektara, pre dve godine, ali plod je bio zrnast i shvatio sam da nešto nije u redu, pa sam pozvao stručnjake da ispitaju o čemu se radi. Oni su utvrdili da je u pitanju rak korena maline, bolest koja se lako prenosi i na ostale zdrave zasade – svedočio je Radovanović.

On je dodao da su analize obavljene na Institutu za voćarstvo u Čačku i na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

– Sadnice su imale sertifikat i za njih je garantovalo Ministarstvo poljoprivrede i nije mi jasno kako je bilo moguće da se uveze takav materijal pored fitosanitarne inspekcije? Zbog čega se sve to prikriva? Ko je to uvezao i koju količinu? Hoće li neko zbog toga odgovarati – pita se Radovanović.

On sumnja da je možda nekome u interesu da uništi srpsko malinarstvo. Kaže da osim njega ima i drugih proizvođača tog voća, koji su iste sadnice nabavljali posredstvom projekta Ariljska malina.

– Kada je problem nastao, predstavnik izvoznika iz Engleske i vlasnik rasadnika bili su u mom malinjaku i sve videli, ali ništa nisu rekli. Bio sam u tužilaštvu u Valjevu, gde mi je rečeno da sam podnesem tužbu, što nisam uradio jer bi me to koštalo mnogo novca. Ipak, očekujem da na sve to reaguje Ministarstvo poljoprivrede – poručio je Radovanović.

Vlasnik rasadnika „Malina“ iz Sušice kod Valjeva Rašo Marić, potvrdio je da su sadnice i zaražene, da je i sa pretrpeo veliku štetu, jer je morao da uništi sopstveni malinjak. On je objasnio da je bio jedan od 11 predstavnika hladnjača i rasadnika iz Srbije koji su 2009. godine sa Zaharijem Trnavčevićem posetili rasadnik i malinjak u Engleskoj, odakle je kasnije uvezeno 100.000 sadnica, a Marić je sam kupio 10.000.

– Maline su tamo izgledale odlično, ali kada je rodila u mom malinjaku plod nije bio dobar. Predstavnik engleske firme koja je izvezla sadnice obećao je da će nas obešteti novom isporukom od 5.300 sadnica. One su stigle i trenutno su u skladištu firme „Panekspres“ u Lučanima, ali su u još gorem stanju od onih koje smo uvezli 2009. godine, što je potvrdila i inspekcija – kazao je Marić i naveo da zbog toga nije hteo da preuzme nove sadnice.

Potvrda o zarazi

Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku potvrdio je da su sadnice koje su 2009. uvezene iz Engleske bile zaražene. „Naša inspekcija je izlazila na lice mesta i na osnovu stanja na terenu utvrdila rak, čije je poreklo od parazita u lošem sadnom materijalu iz Engleske“, rekao je Leposavić za portal Glas zapadne Srbije i dodao da je zbog toga predloženo kompletno uništavanje malinjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari