Strani investitori su se ovih dana interesovali kod nadležnih zvaničnika u Beogradu o razlozima ukidanja Ministarstva rudarstva i energetike, saznaje Danas u dobro obaveštenim krugovima bliskim Vladi Srbije. Naš izvor, koji je insistirao da ostane anoniman ističe da su zvanični predstavnici Italije, Kanade i Rusije želeli da se informišu o kadrovskim promenama čiji epilog je, između ostalog, raspuštanje resora energetike u koju investitori iz tih zemalja ulažu ili su spremni da ulože značajne sume novca.


Ekonomisti u Srbiji smatraju da odluka o raspuštanju Ministarstva energetike neće uticati na strane investicije u taj sektor ali da je taj resor trebalo da opstane u Vladi.

– Odranije sam se zalagao da broj ministarstava treba smanjiti na devet. Tako da bih sam sebi „skočio u usta“ ako kritikujem odluku o ukidanju pojedinih resora. Ipak moram da primetim da je bilo mnogo uputnije da se ukinu brojne agencije pa čak i Narodna kancelarija predsednika Republike nego Ministarstvo rudarstva i energetike. Sasvim je jasno da rekonstrukcija neće dati bilo kakve rezultate i da su ministri koji odlaze birani prema kriterijumu ko je najspremniji da izađe u susret zahtevima onih koji u o izmenama u Vladi odlučivali – ističe ekonomista Danijel Cvjetićanin.

On, ipak, kaže da nestanak Ministarstva energetike i razdvajanje sektora energetike i rudarstva neće ugroziti strane investicije.

– Broj ministarstava u Vladi i da li postoji ministarstvo energetike kao zasebna celina apsolutno nema nikakvog značaja za strane investicije u taj sektor. Mogu čak da konstatujem da ni srpska vlada ni predsednik države nemaju nikakav uticaj na to koji će se energetski projekti sprovoditi na teritoriji Srbije već da to zavisi od odluka i interesa stranog faktora – smatra Cvjetićanin. Ekspert za strana ulaganja Milan R. Kovačević napominje da je Ministarstvo rudarstva i energetike rđavo radilo svoj posao.

– Ako bi nestanak Ministarstva rudarstva i energetike istovremeno značio da se posao sa Italijanima o izgradnji hidroelektrana u Srbiji neće realizovati, ja bih bio veoma zadovoljan. Razlog je što je taj posao dogovoren na netransparentan način, „ispod žita“. Druga stvar, predviđeno je da se struja dobijena u tim hidroelektranama izvozi za Italiju. Ministarstvo rudarstva i energetike se snažno zalagalo za izgradnju novih termoelektrana, a poznato je koliko one zagađuju životnu sredinu, a aktivno se zalagalo i za to da Srbija učestvuje u izgradnji nuklearnih elektrana – naglašava Kovačević. On tvrdi da je razdvajanjem sektora energetike i rudarstva urađena još gora stvar.

– Nelogično je da rudarstvo bude odvojeno od energetike kada se zna da se termoelektrane snabdevaju ugljem dobijenih iz naših rudnika. Uopšte, od formiranja Vlade kriterijum za ustrojstvo ministarstava nije bio interes privrede već podela resora prema interesima članova vladajuće koalicije – zaključuje naš sagovornik. 

Matićeva ne želi da komentariše promene

Beograd – Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić nije želela da komentariše najavljeno smanjenje broja resora u Vladi Srbije i njen budući angažman. „Tek kad premijer Srbije Mirko Cvetković objavi imena ministara u rekonstruisanoj Vladi moći ću da komentarišem svoju buduću poziciju“, rekla je Matić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari