Zaposleni u Rudnicima i topionici Zajača u Zajači kod Loznice već četvrti dan su u štrajku zahtevajući isplatu zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica.


U štrajkačkom odboru ističu da plate nisu primili od decembra prošle godine i poručuju da će štrajk nastaviti sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. U slučaju da u dogledno vreme poslodavac Farmakom MB u vlasništvu Miroslava Bogićevića ne usliši njihove zahteve, štrajkači naglašavaju da je moguća i radikalizacija štrajka. Kako Danas saznaje, sa štrajkačima se juče susreo Tomislav Šubaranović, državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, koji je rudarima rekao da će razgovarati sa poslovodstvom Farmakoma o rešavanju problema. Šubaranović je naglasio da je poslodavac dužan da isplaćuje lične dohotke zaposlenima i reguliše sve druge zakonski propisane obaveze prema radnicima.

Podsećanja radi, u utorak oko 15 i 30 sati u Zajači je 34 rudara obustavilo proizvodnju i sišlo u jamu. Sutradan im se priključilo još desetak kolega. Štrajku rudara su se pridružili i zaposleni u topionici koji takođe zahtevaju isplatu zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica. Štrajkači naglašavaju da im je poslovodstvo u više navrata obećavalo isplatu zaostalih zarada, ali da do toga nije došlo iako proizvodnja i eksploatacija rude nije prekinuta. Kako je Danasu rečeno u izvorima bliskim štrajkačkom odboru, vlasnik Farmakoma MB Miroslav Bogićević pokušao je juče da razgovara sa štrajkačima u topionici i privoli ih da se vrate na posao, ali su oni to odbili ne želeći da počnu sa proizvodnjom sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari