Poljska kompanija Andropol, prema pisanju lokalnih medija na jugu Srbije, uputila je pismo o namerama Agenciji za privatizaciju, u kome je navela da je zainteresovana za kupovinu tekstilne fabrike Jumko, čiji je kapital u većinskom državnom vlasništvu.


Kako pišu novine „Vranjske“, za Jumko su stigle tri ponude, ali se ostale dve odnose na Bivodu, koja je u vlasništvu te vranjske kompanije, i koja se nalazi u bujanovačkoj opštini gde se flašira mineralna voda i prave bezalkoholni napici.

– Andropol je zainteresovan za Jumko zahvaljujući naporima Ministarstva privrede i rukovodstva Kompanije. Ovo posebno ističem jer se radi o firmi koja je i ranije bila u igri, ali su Poljake uplašili i oterali štrajkači i još neke interesne grupe u lokalu, koji direktno rade za tajkune. Jer, mnogima ne odgovara što Jumko radi za Vojsku i policiju i hteli bi da preuzmu te poslove – prokomentarisao je tim povodom Goran Đorđević, generalni direktor Jumka.

Rukovodstvo vranjskih tekstilaca nedavno je boravilo u Poljskoj u poseti kompaniji Andropol. Po Đorđevićevim rečima, „radi se o velikoj, ozbiljnoj tekstilnoj kompaniji, koja je u poslednjih nekoliko godina već kupila dve firme slične Jumku“.

– U firmama koje je kupio, poljski partner prodao je zastarele mašine, a taj novac uložio u održavanje. Održali su 1.200 radnih mesta u konfekciji, dok nekretnine koje nisu u proizvodnji rentiraju jakim firmama gde posao obezbeđuju višku svojih radnika. To je ideja i za Jumko. Treba održati primarnu, profitabilnu proizvodnju u pogonima dorade, konca kao i u konfekciji i tu optimalno može da radi oko 1.300 radnika. Ostale hale treba izdati firmama koje će zaposliti višak Jumkovih radnika, od čega ćemo imati višestruku korist zbog rente i novih radnih mesta – procena je aktuelnog menadžmenta vranjskih tekstilaca. Kompanija Jumko se od 2004. nakon konverzije dugova nalazi u većinskom vlasništvu države, koja raspolaže sa oko sedamdeset procenata kapitala ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari