Komisija za zaštitu konkurencije uskoro će početi nenajavljene provere prometa kod učesnika na tržištu, najavio je predsednik te Komisije Miloje Obradović i dodao da će i sam biti deo tima koji će ići na uviđaje. On je naglasio da Komisija do sada nije koristila sva ovlašćenja i nije radila nenajavljene kontrole u slučaju kad se osnovano sumnja sa postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koje poseduju učesnici na tržištu.

Kako je objasnio, postupak se sprovodi kontrolom prostorija, odnosno podataka, isprava i stvari u vlasništvu kontrolisanog učesnika na tržištu. Komisija je u međuvremenu nabavila novi softver koji omogućava obradu podataka a zaposleni su prošli specijalnu obuku kako bi mogli da to obave.

Obradović je najavio i da će Komisija pokrenuti postupak izmene Zakona o zaštiti konkurencije jer su uočene mane sadašnjeg zakona, koji je u primeni od 2009. godine. „U prvom tromesečju naredne godine utvrdićemo da li će biti potrebno donositi novi zakon o zaštiti konkurencije, ili menjati postojeći“, rekao je Obradović.

Prema rečima Obradovića, koji je od prošlog meseca na dužnosti direktora Komisije, naredne godine će uraditi analizu finansijskog sektora, zatim tržišta nafte i naftnih derivata i maloprodaje i veleprodaje, kako bi utvrdila da li je narušena tržišna konkurencija, na štetu drugih učesnika na tržištu i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari