Kritika koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izneo u Moskvi na račun srpske vlade potpuno je šokirala javnost u našoj zemlji. Istini za volju, u svetu nije redak slučaj da o pojedinim pitanjima predsednik države misli drugačije od vlade, ali je potpuno neuobičajeno da „deli packe“ svojim ministrima u inostranstvu. Takođe, potpuni kuriozitet je da predsednik države kritikuje vladu, makar i koalicionu, u kojoj glavnu reč vodi njegova stranka.

Dok je one krugove koji veruju u raznoglasje unutar Srpske napredne stranke Nikolićeva kritika još više uputila da spekulišu u tom pravcu, javnost u Srbiji ipak najviše interesuje šta konkretno predsednik zamera kabinetu premijera Ivice Dačića u kome dominantno važnu ulogu ima Aleksandar Vučić, lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade.

– Predsednik Srbije je bio veoma jasan na sastanku sa Vladimirom Putinom, ne vidim šta tu ja mogu dodatno da objasnim. Interes Srbije je da radovi na Južnom toku otpočnu što pre. O tome se Vlada već izjasnila i nijedan pojedinac nije iznad toga – ocenjuje u izjavi za Danas Stanislava Pak, savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ona je komentarisala izjavu Nikolića da se „odnosi Srbije i Rusije dobro razvijaju, ali ima problema sa srpske strane koji treba da se reše“. On je na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi rekao da problemi „dolaze nekada zbog nesnalaženja, a nekada zato što članovi Vlade u Beogradu nisu dovoljno pažljivi kada donose odluke“. Na pitanje na koje pojedince misli, i zašto, ako je sve u redu, predsednik kritikuje Vladu u drugoj državi, Stanislava pak odgovara:“Ko je rekao da je sve u redu? Postoje određene prepreke da bi radovi na Južnom toku otpočeli i trebalo bi intenzivno raditi na tome da se one otklone.“ Zamoljena da precizira o kojim pojedincima je reč i ko radi na sprečavanju realizacije projekta, savetnica predsednika Srbije nam nije odgovorila.

Međutim, kako Danas saznaje od izvora koji je dobar poznavalac zbivanja u energetskom sektoru, a koji je želeo da ostane anoniman, Nikolićeve kritike Vlade su usledile nakon pritužbi ruske strane nezadovoljne zbog navodne „opstrukcije“ izgradnje Južnog toka, odnosno da ruski kapital nije dobrodošao u Srbiju.

– Rusima smeta što nerešeni imovinsko-pravni odnosi u Vojvodini koče proces izgradnje Južnog toka kroz Srbiju. Međutim, to je nešto što naša država može da reši. Moskvi se isto tako ne sviđa što ministarka energetike Zorana Mihajlović insistira da Jugorosgas, firma u kojoj Rusi imaju većinski kapital, ne bude posrednik u uvozu gasa u Srbiju. Naime, ruska strana planira da novcem dobijenim od posredništva gradi gasne elektrane u Srbiji koje bi povećale energetsku nezavisnost zemlje. Kada su Rusi preuzeli Jugorosgas, ta kompanija je bila u dugovima te je i to razlog zbog čega je Moskva tražila posredništvo u uvozu gasa – navodi naš sagovornik.

Kamen spoticanja je navodno i želja ministarke Mihajlović da se u izgradnju Južnog toka uključi i EBRD, koja bi mogla da traži i deonice gasovoda. Naš izvor tvrdi da ruska strana to vidi kao „naturanje partnera“ koji joj nisu potrebni. „Rusi su već izabrali svoje partnere sa evropske strane i to su kompanije iz Italije, Nemačke i Francuske, tako da im EBRD u projektu uopšte nije potreban“, ističe naš sagovornik.

Tvrdi se da Moskva nema razumevanja ni za izjave ministarke Mihajlović po pitanju izgradnje gasovoda Niš – Sofija. Ministarka energetike je govoreći o važnosti tog gasovoda, ukazala da Srbija dobija gas samo iz jednog pravca, iz Rusije, preko Mađarske, što pokazuje koliko je energetski zavisna. U proruskim krugovima se ta izjava karakteriše kao „sabotiranje Južnog toka“. Podsećanja radi, u srpskim medijima se ranije pisalo da Zorana Mihajlović, koja britko kritikuje sve ono u energetskom sektoru što smatra protivno interesima Srbije, nije po volji Rusa ni zbog kritika na račun Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa, koji važi za čoveka od velikog poverenja Moskve. Naš sagovornik ipak ne veruje da bilo šta može ugroziti izgradnju gasovoda kroz Srbiju.

– Južni tok će biti izgrađen zato što je to želja Rusa i zato što je potreban Evropi. On je zajednički rusko-evropski projekat i u njegovu izgradnju su uključene tri kompanije iz zemalja Evropske unije. Činjenica je da izgradnja Južnog toka jedino, globalno gledano, ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama. U tom kontekstu treba razumeti i izjave sa ruske strane o tome da neke političke snage u Srbiji bliske poziciji Vašingtona ne gledaju rado na prisustvo ruskog kapitala u našoj zemlji, prvenstveno u NIS-u – zaključuje naš sagovornik.

Djukov: Srbija u Gaspromnjeftu dobila pouzdanog partnera

Beograd – Predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Djukov izjavio je juče u Beogradu da je Srbija u toj ruskoj kompaniji dobila pouzdanog partnera za razvoj energetskog sektora. Kako je saopštila Naftna industrija Srbije Djukov je to rekao u razgovoru sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, sa kojim je razgovarao o razvoju NIS-a, čiji su najveći akcionari Gaspromnjeft i Vlada Srbije. „Mi cenimo konstruktivnu saradnju s našim srpskim partnerima, i naš zajednički rad donosi dobre rezultate. U poređenju sa 2009. godinom proizvodnja u NIS-u povećana je dva puta, udvostručen je obim poreskih davanja kompanije u budžet Srbije, aktivno se razvijaju inostrani projekti“, rekao je Djukov. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari