Stanari naselja Stepa Stepanović juče su oštro demantovali izjavu ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića datu Danasu da su „možda sami tražili’’ preparcelaciju zemljišta naselja i izgradnju benzinske pumpe sa pretakalištem za tečni naftni gas, te da ne veruje ‘’da je Građevinska direkcija Srbije to tražila’’.


– Odgovorno tvrdimo da nijedan stanar od bilo koga, pa ni od Direkcije, nikada nije tražio izgradnju benzinske pumpe, što je novim Urbanističkim projektom, koji je predložila Direkcija, predviđeno. Traženo je samo ono što je reklamirano prilikom kupovine stana, a na osnovu čega su kupci birali lokaciju nekretnine i odlučivali se za kupovinu: dva vrtića, dve škole, depandans, tržni centar, dom zdravlja – naveo je Željko Milošević, predsednik Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, u dopisu upućenom Danasu.

Prema njegovim rečima, stanari već gotovo pola godine traže prijem kod Ilića, kako bi mu predočili svoje probleme, ali „do tog sastanka još uvek nije došlo“.

– Kada je trebalo u vreme velike ekonomske krize platiti ogroman novac za stanove po ceni od gotovo 1.300 evra po kvadratu, kupci su poverovali državi i ušli na ovaj način u rešavanje svog stambenog problema, istovremeno pomažući građevinsku industriju Srbije. Pošto su stanovi u potpunosti isplaćeni, pošto je plaćeno čak skidanje hipoteke Direkcije na date stanove te Direkcija kao i Republika Srbija više nemaju na osnovu čega da uzmu novac od stanara, sada se menjaju prvobitni projekti, kako bi se na pratećim sadržajima, a na štetu stanara, zaradilo još novca! Pritom, ministar ne želi da primi delegaciju stanara koja bi mu predložila ogromne probleme sa kojima se svakodnevno susreću – naveo je Milošević.

Stanari su demantovali i izjavu direktora Direkcije Nebojše Šurlana, koji je kao razlog za uvođenje benzinske pumpe naveo i to da se „u međuvremenu pojavila potreba za pumpom, usled povećanja broja stanovnika“.

– To nije tačno. Naime, teško je poverovati u to da su u Direkciji gradili stanove pod pretpostavkom da neće biti prodati, te su prvim Urbanističkim projektom predvideli manji broj stanovnika! Pošto je broj stanovnika veći od predviđenog, po Šurlanu, javila se potreba smanjenja kapaciteta Doma zdravlja i njegovog svođenja na nekakvu imaginarnu zdravstvenu jedinicu, koju bi trebalo da gradi, nekada, možda onaj ko bude zakupio parcelu. Pored toga, direktor tvrdi kako nije bilo zainteresovanih za izgradnju tržnog centra, a činjenica je da nikada tender povodom toga nije raspisan. Pitamo se na osnovu čega gospodin Šurlan daje ovakve zaključke? Posle svega, stanovnici naselja su rešeni da zatraže i odgovornost svih učesnika u skandalu koji država priređuje svojim građanima – zaključio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari