Tokom nedavnog održavanja poslovnog foruma „Srbija – Rusija“ u Beogradu još jedna inostrana kompanija izrazila je interesovanje za kupovinu Železare Smederevo.


Reč je o Beloruskom metalurškom kombinatu, čiji je generalni direktor Anatolij Savenok, sa predstavnicima više od 20 beloruskih kompanija u Privrednoj komori Srbije razgovarao o poslovnoj saradnji sa srpskim preduzećima. Da li će Beloruski metalurški kombinat biti još samo jedna od brojnih kompanija koja je razmišljala o kupovini Železare Smederevo i naknadno odustala do toga, ili će pak ovog puta doći do dogovora i akvizicije, pokazaće vreme.

Na oprez ukazuje i izjava Savenoka, koji je naglasio da „je suviše rano da bi se govorilo o nečemu konkretnijem“, odnosno da beloruska strana „mora dobro da pogleda i razmotri da bi nešto konkretnije rekla“. Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, nije optimista da u krajnjem ishodu Belorusi mogu da postanu vlasnici smederevske železare.

– Belorusija nije poznata po proizvodnji čelika. Ne verujem da ta zemlja ima bilo kakav ekonomski interes da se upusti u jednu takvu, u ovom trenutku, veoma rizičnu investiciju u uslovima krize na tržištu čelika. Možda bi Belorusija poput Rusije, mogla da se zainteresuje za kupovinu nekog našeg velikog preduzeća poput Železare iz prevashodno političkih razloga, međutim s obzirom da naš državni vrh kao jedan od osnovnih prioriteta vidi priključenje Evropskoj uniji, ne postoji rezon zašto bi se Minsk eventualno iz tih razloga odlučio na akviziciju. Takođe, može se reći da je Belorusija veoma zatvorena zemlja, tako da mi i nemamo dovoljno informacija kakvi su oni kao poslodavci. Mislim da u ovom trenutku Srbiji uopšte nije bitno da li će kupac Železare Smederevo biti privatna ili državna strana kompanija, bilo bi dobro da se nađe bilo kakav kupac – navodi naš sagovornik.

Međutim, on je veoma skeptičan da u ovom trenutku postoji bar jedan ozbiljan interesent za kupovinu Železare Smederevo.

– Zaključno sa Belorusima bar dvadesetak kompanija iz nekoliko zemalja interesovalo se za kupovinu Železare Smederevo. Dosad ništa nije bilo od toga i verujem da će isti slučaj biti i ovog puta. Naime, po svemu sudeći priča o tome da Belorusi žele da postanu vlasnici Železare Smederevo je nova dnevno-politička igra aktuelnih vlasti. Podsećam da su pre izvesnog vremena iz državnog vrha u javnost plasirane informacije da se o prodaji Železare Smederevo razgovara sa jednom velikom kompanijom sa Zapada. Sada se odjednom pojavljuju informacije da je za smederevsku železaru zainteresovan Beloruski metalurški kombinat. To licitiranje, ko će biti kupac Železare, prilično je neozbiljno. Znači, izjave koje zvaničnici daju po tom pitanju su više propagandnog karaktera nego što imaju realne osnove, a razlog je što u kabinetu ministra privrede Mlađana Dinkića ne postoji nijedna osoba koja bi mogla da se problemom Železare Smederevo pozabavi na stručan i ozbiljan način – smatra naš sagovornik.

On dodaje da Železara Smederevo jedino može da opstane ako se podeli na dva preduzeća.

– Proizvodni deo trebalo bi prodati nekom stranom investitoru, i u tom slučaju bi postojao interes velikih čeličana da postanu vlasnici tog dela. Takozvani sekundarni deo bi trebalo u svojim rukama da zadrži država. Taj sekundarni deo bi radio poslove za primarni i na taj način bi se obezbeđivale plate za radnike. Druga mogućnost je da se uloži u izgradnju odgovarajuće proizvodne linije koja bi omogućila da Železara Smederevo radi poslove za Fijatovu fabriku u Kragujevcu – zaključuje Željko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari