Novak: Gasovod kroz Bugarsku ili Tursku 1Foto: Gazprom.com

Novi crnomorski gasovod iz Rusije u Grčku mogao bi da prođe kroz Bugarsku ili kroz Tursku, dok se varijanta kroz Rumuniju ne uzima u obzir, ali poslednju reč mora da kaže Evropska komisija, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Uzimajući u obzir potpisani memorandum o izgradnji gasovoda „Posejdon“, varijante dopremanja gasa mogu biti kako kroz Tursku ili kroz Bugarsku, rekao je Novak, prenosi Sputnik.

On je ocenio da će to u najvećoj meri zavisiti od toga kako će se razvijati infrastruktura, ali i od odluka koje će doneti zemlje koje će učestvovati u tom projektu.

Konkretnih rešenja još nema, a trenutno se radi na tehničkim pitanjima, kao i na pitanjima izgradnje podvodnog dela gasovoda, objasno je ruski ministar.

Dodao je da će u svakom slučaju Evropska komisija, koja se bavi razvojem evropske gasne infrastrukture, biti ta koja će dati poslednju reč o tome kuda će taj gasovod proći, a Rusija je spremna da poveća obim isporuke gasa u skladu sa već utvrđenom južnom maršrutom.

Ruski Gasprom, italijanski Edison i grčka DEPA potpisali su memorandum o izgradnji gasovoda, kojim će se ruski gas isporučivati preko Crnog mora do Grčke i Italije, preko neke treće zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari