Skupština Srbije nastavila je juče raspravu o vladinom predlogu državnog budžeta za narednu godinu, a ocene o prihvatljivosti tog dokumenta, zavisno od toga da li ih daje pozicija ili opozicija, kretale su se u dijapazonu od realan do neostvariv. Za predlagača, ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, on će, uz set novih finansijskih zakona, omogućiti da se prepolovi budžetski deficit, da se zaustavi rast javnog duga, smanji spoljnotrgovinski deficit i dostigne privredni rast od dva odsto.

Najveći „dobitnici“ ovako skrojenog plana biće privreda i poljoprivreda, nadovezao se na to predsednik Poslaničkog kluba URS-a Vladimir Ilić i dodao da je glavna vrednost to što je predloženi zakon u Skupštinu stigao na vreme. Po mišljenju Milana Krkobabića, poslanika Partije ujedinjenih penzionera, taj dokument dokaz je da se gradi socijalna država i objasnio „da u Srbiji više od pola miliona ljudi ima primanja manja od 15.000 dinara i koristi pravo na specijalnu socijalnu pomoć“. Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević, pak, tvrdi da je predloženi budžet balans između štednje, podsticaja razvoja i očuvanja socijalne pravde, tako da ima ekonomsku, razvojnu i socijalnu komponentu.

U opoziciji, međutim, drugačije sude o predlogu, pa je Demokratska stranka Srbije uslovila svoj glas usvajanjem oko 60 amandmana „koje su predložili kako bi popravili budžet“. Prema rečima Nenada Popovića, poslanika te stranke, prihodi su u budžetu precenjeni, a rashodi potcenjeni, tako da sumnja da će planirani deficit od 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda biti ispunjen. I predstavnik Poslaničkog kluba Srpski pokret obnove – Demohrišćanska stranka Srbije, Žika Gojković tvrdio je da je budžet ambiciozno zamišljen. „Ova vlada nema hrabrosti da se odrekne populizma, što pokazuju dotacije za penzije i nastavak subvencionisanja javnih preduzeća“, dodao je on. Zamenica šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, Aleksandra Jerkov zapitala je kako je moguće da će deficit u narednoj godini biti manji tako što će biti povećani poreski prihodi i zašto korekcija deficita nije izvršena na osnovu procena Fiskalnog saveta koji smatra da će on biti veći od projektovanog.

Poslanici su u nečemu ipak bili delimično saglasni – većina je glasala protiv predloga da se udvostruči vreme za načelnu raspravu o predlogu budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari