Otpremnine od 200 evra uvredljive za rudare 1Foto FoNet

– Očekujemo da pregovori o rešavanju statusa rudnika „Resavica“ sa predstavnicima nadležnih ministarstava rudastva, finansija i industrije počnu do kraja ove sedmice. Ono što treba naglasiti je da je za nas potpuno neprihvatljiv predlog države da otpremnine za radnike koji će morati da prihvate socijalni program bude 200 evra po godini radnog staža.

Takva ponuda za rudarski posao je uvredljiva i za nas je neprihvatljiva – kaže za Danas Nebojša Milenković, predsednik sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.

Naš sagovornik dodaje da će svoj predlog iznosa otpremnine rudari „Resavice“ dogovoriti i usaglasiti sa kolegama iz Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije u čijem su sastavu.

Prema njegovim rečima, nijedan od devet rudnika „Resavice“ u ovom trenutku nije rentabilan. Za to nisu krivi rudari, već je to danak toga što u rudnike nije ulagano u dužem periodu.

– Problem je zastarela oprema i činjenica da rudari svoj posao obavljaju uglavnom ručnim alatom. U takvim uslovima, nije ni čudo što smo nerentabilni, odnosno što ne možemo da proizvedemo veće količine uglja. Međutim, sve što proizvedemo, može da iskoristi sistem Elektroprivrede Srbije, iako se termoelektrane tog preduzeća u najvećoj meri snabdevaju sa površinskih kopova. To pak ne znači da rudnici „Resavice“ nemaju svoju ulogu u snabdevanju EPS-a ugljem. Procene govore da će zbog rezervi na izdisaju biti zatvoreno tri do četiri rudnika koji posluju u okviru „Resavice“. Mi se nadamo da ćemo uspeti da izdejstvujemo da svi rudari iz tih jama pređu u rudniike koji će nastaviti sa radom – ističe Milenković i dodaje da stotinak zaposlenih u tim rudnicima, koji rade „spolja“, mogu da očekuju ponudu za socijalni program.

Naš sagovornik ukazuje da je poseban problem to što se rudnici „Resavice“ nalaze u krajevima Srbije u kojima nema više industrije i čitavi regioni zavise od rada rudnika.

– Zbog toga smo predlagali da Vlada Srbije dovede investitore na ta područja kako bi oni koji ostanu bez posla mogli da nađu novi. Kako sada stvari stoje, od toga nema ništa jer investitori nemaju želju da dođu i ulažu u te krajeve – naglašava Milenković.

On dodaje da se rudari nadaju da će uspeti da se dogovore sa predstavnicima nadležnih ministarstava o visini otpremnina.

– Od zahteva da otpremnine budu veće od 200 evra ne nameravamo da odustanemo. Kako ćemo reagovati u slučaju da naš zahtev vlast ne uvaži, ili da ne održi obećanje da će „Resavica“ nastaviti da radi i posle 31. maja, razgovaraćemo i odlučiti šta preduzeti u trenutku kada do toga eventualno dođe – ističe Milenković.


Iz državne kase do kraja godine

Iz budžeta su za rad javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ ove godine izdvojene 4,4 milijarde dinara. Isti iznos je tom preduzeću odobren i prošle godine. Inače, „Resavica“ je preduzeće u kome je objedinjeno poslovanje devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom, i jedino je sa spiska od 17 strateških firmi u restrukturiranju, kome je država produžila finansiranje do 1. januara 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari