Prosečna neto zarada u Srbiji u aprilu je bila 42.215 dinara, odnosno 377 evra, računajući prema zvaničnom deviznom kursu poslednjeg dana prošlog meseca, što građane naše zemlje svrstava na mesto najmanje plaćenih u čitavom regionu bivše SFRJ, sa izuzetkom Makedonije. Budući da se ovi podaci o zaradama, koje je juče objavio Republički zavod za statistiku odnose na period pre nego što je dinar krenuo da agresivno slabi, nema sumnje da će, kada im legne sledeća plata, za dobijeni novac moći da kupe još manje uvozne robe nego danas, mada će im zbog skoka mesečnih rata za kredit ionako ostati manje novca za trošenje.


Kako je objavio Zavod za statistiku, neto plate u Srbiji u aprilu su realno povećane za 3,5 procenta, a nominalno za 4,1 odsto u odnosu na mart. Istovremeno, bruto zarade su skočile za 3,6 odsto realno i 4,2 odsto nominalno i u proseku su iznosile 58.465 dinara. Ako se poređenje vrši u odnosu na period od pre godinu dana, uočava se realni rast neto zarada od 4,6 i nominalni od 7,4 odsto. Ali, dok bi ova statistika uzeta izolovano pokazivala izvestan napredak za građane, činjenica da je tokom prošle godine stopa nezaposlenosti skočila za čak 4,5 procenta, sa 19,2 na 23,7 odsto, te da je kurs sa nivoa od 106 dinara za evro početkom 2011. otišao na čak 115 koliko je danas, neutrališe bilo kakav očekivani boljitak.

Uz to, i opravdanje da je globalna kriza objektivni krivac za ovakvu socijalnu situaciju nije lako prihvatiti, ako je jasno da se s njom suočavaju i sve ostale države okruženja, pa su uprkos tome uspele da svojim građanima obezbede bolji standard – barem mereno visinom plate u evrima. Tako je u poređenju sa ostalim bivšim republikama SFRJ, Srbija na pretposlednjem mestu po visini zarada njenih radnika. Makedonci su jedini koji sa platom od 334 evra zarađuju manje od nas, dok nas je po tom kriterijumu premašila čak i Bosna i Hercegovina. Sa prosečnom zaradom od 995 evra i nezaposlenošću od 12 procenata, Slovenci su ubedljivo prvi na listi najplaćenijih u regionu nekadašnje Jugoslavije, a slede ih Hrvati i Crnogorci.

Srbija se i po visini nezaposlenosti nalazi iza većine komšija. Makedonija je i tu poslednja sa astronomskom stopom nezaposlenosti od 38,5 odsto, a iza nas je ovog puta ostala i BiH. Crna Gora, Hrvatska i Slovenija i po ovom kriterijumu stoje bolje od Srbije.

Ubrzani pad dinara ovog meseca, a naročito u proteklih nekoliko dana srpsku statistiku će narednog meseca učiniti još sumornijom. Ako bi se prosečna plata iz aprila preračunala u evre po današnjem kursu, ispostavilo bi se da Srbi zarađuju samo 364 evra. Dakle, ako bi plate ostale iste, pad vrednosti domaće valute bi iz novčanika prosečnog, a zaposlenog Srbina, izbacio 13 evra, što je oko 1.500 dinara.

Osim ovoga, efekat kursa najviše će osetiti oni koji imaju kredite indeksirane u evrima. Tako će korisnici stambenih kredita, kojima rata od, primera radi, 300 evra dospeva ovog meseca, morati da plate čak 34.726 dinara umesto 33.526 prošlog meseca, računajući s kursom od 25. u mesecu. To je dodatni gubitak od 1.200 dinara.

Najbolje plaćeni ekonomisti, profesori i mesari

Poreskoj upravi je za prošlu godinu stiglo više od 20.000 prijava godišnjeg poreza na dohodak što je obaveza građana čija je zarada u 2011. premašila iznos od 1,9 miliona dinara. Među prvih pet prijava, više od 185 miliona zaradio je jedan ekonomista sa Savskog Venca, preko 164 miliona je obveznik nepoznatog zanimanja iz Novog Sada, sledi sa blizu 119 miliona zarade takođe ekonomista sa Savskog Venca, a potom sa 108 miliona lekar sa Vračara, zatim sa 106 miliona inženjer iz Vršca. U PU kažu da je većina obveznika iskoristila zakonsku mogućnost da ne navede svoje zanimanje, a među onima koji su taj podatak upisali u prijavu, najviše je ekonomista, pravnika, tehnologa, mašinskih inženjera, farmaceuta, menadžera, preduzetnika, direktora, kamenorezaca, mesara i doktora nauka. U prvih 100 obveznika, 92 su muškarci, a po starosnoj strukturi ubedljivu većinu čini kategorija od 31 do 60 godina, mada je jedanaest milionera i među starijima od 60 a jedan čak ima i manje od 31 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari