Preduzeće za proizvodnju, obradu i trgovinu duvanom, „Alliance One Tabacco“ iz Beograda, iznenada je obavestilo proizvođače duvana na jugu Srbije da prestaje sa otkupom prošlogodišnjeg roda sa područja opštine na jugu Srbije.

Proizvođači sirovog duvana iz Bujanovca, Preševa i Vranja, ubuduće neće imati kome da prodaju svoj prošlogodišnji rod, čime se dovodi u pitanje egzistencija oko 280 porodica sa preko 1.200 članova, čija je osnovna delatnost vezana za ovu granu poljoprivrede.

– Dogovorili smo se da krenemo sa potpisivanjem peticije najpre u Velikom Trnovcu, a da nastavimo na protestnom skupu u bujanovačkom Domu kulture. Mi planiramo da do nedelje peticiju potpišu svi proizvođači duvana, kao i građani koji daju podršku našoj inicijativi – navodi Naser Zairi iz Velikog Trnovca, jedan od inicijatora ove akcije. Kako je najavljeno, delegacija proizvođača duvana, otputovaće u Beograd i zatražiti prijem kod predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića kako bi se pronašlo rešenje za nastali problem.

– Svesni smo da se radi o multinacionalnoj kompaniji koja se, prvenstveno rukovodi ekonomskim razlozima. Međutim, takođe smo svesni da je ta ista kompanije, kada je ušla na tržište Srbije, prema nama proizvođačima, preuzela konkretne obaveze – stoji između ostalog u peticiji koja će biti prosleđena srpskom premijeru.

Iz godine u godinu zbog sve manjeg otkupa, smanjuju se zasadi duvana na području juga Srbije, nekada poznatom po proizvodnji ove poljoprivredne kulture koja je predstavljala najveći izvor prihoda za Srbe i Albance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari