Nakon što je putem video bima postavljenog u Palati „Srbija“ u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić u 16.18 časova dao nalog, juče je u Šajkašu u Vojvodini zavarivanjem prve cevi počela izgradnja Južnog toka u Srbiji.


Taj događaj su uživo putem video bima posmatrali svi prisutni na ceremoniji početka izgradnje deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Prethodno su potpisana tri ugovora koja pravno omogućavaju početak izgradnje tog gasovoda u našoj zemlji. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom govoru je istakao da početak izgradnje Južnog toka osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte.

– Iz Srbije će biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a zahvaljujući Južnom toku dugoročno će biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava u Evropi – naglasio je Nikolić. On je početak izgradnje Južnog toka čestitao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koga je nazvao zaštitnikom i prijateljem Srbije. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izgradnja gasovoda Južni tok najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije, koji će omogućiti ekonomski rast i povećanje zaposlenosti.

– Čast je što za vreme mandata vlade kojom predsedavam počinje gradnja Južnog toka, prvog velikog projekta u Srbiji, posle više od četiri decenije. Srbija posle više od četiri decenije može da kaže da gradi nešto veliko. Sa Južnim tokom Srbija dobija drugi pravac snabdevanja ruskim gasom, i postaje gasno energetsko čvorište u regionu i Evropi – naglasio je Dačić.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je Južni tok „krvotok“ koji obezbeđuje život i rad industrije i omogućava otvaranje novih radnih mesta. Ona je istakla da će sve države koje se nalaze na trasi tog gasovoda imati mogućnost da kao „velika porodica“ ravnomerno koriste resurse koji će biti na raspolaganju. Ministarka Mihajlović je na ruskom jeziku citirala prvu rečenicu iz romana „Ana Karenjina“, ruskog pisca Lava Tolstoja da „sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da je svaka nesrećna na svoj način“ i dodala da Srbija želi da bude deo velike srećne porodice koja se sada stvara. Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler izjavio je da će Južni tok zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti stabilne isporuke gasa potrošačima u Srbiji i Evropi.

– Južni tok je nova, blistava stranica u istoriji rusko-srpske saradnje, rusko-srpskog prijateljstva, a srpska deonica Južnog toka je ključna faza čitavog projekta – istakao je Miler.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ocenio je da gasovod Južni tok nije samo projekat koji povezuje Srbiju i Rusiju, već da će od njega korist imati i mnoge druge evropske zemlje koje su već uključene u njegovu gradnju ili to tek planiraju.

– Srbijagas će od ruskog Gasproma dobiti kredit od oko 175 miliona evra za finansiranje gradnje deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Kamata za taj kredit će biti 4,25 odsto godišnje, uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda. To su najpovoljniji uslovi koji se mogu dobiti i bolje uslove teško da ćemo dobiti – istakao je Bajatović. Govoreći o mogućnostima izgradnje trećeg kraka gasovoda, Bajatović je rekao da je kod Paraćina ostavljena mogućnost da se napravi krak ka Makedoniji i ka Kosovu i Metohiji. Kodirektor preduzeća Južni tok Srbija Aleksandar Siromjatin rekao je da će se tim pitanjem baviti Srbijagas i da trenutno nije dokazana ekonomska opravdanost izgradnje trećeg kraka gasovoda. Jučerašnjoj svečanosti u Palati „Srbija“ između ostalih visokih zvanica prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U deonicu gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra. Gradnja tog gasovoda u našoj zemlji trebalo bi da bude završena za dve godine. Kapacitet Južnog toka u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje. Deonica gasovoda kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka, za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Izgradnjom Južnog toka Srbija će dobiti drugi pravac snabdevanja gasom, jer su trenutno isporuke moguće samo gasovodom iz Mađarske. Prve količine gasa trebalo bi da budu isporučene 2016. godine. Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u Zapadnoj Evropi.

Putin čestitao

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je čestitke učesnicima i gostima zvanične ceremonije u Beogradu povodom početka gradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju. „Gradnja gasovoda će biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti. To je veoma važan događaj ne samo za Srbiju i balkanske zemlje već i za čitav evropski kontinent“, rekao je Putin. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u izjavi, koju je u Beogradu pročitao ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, naveo da će gasovod „osigurati stabilno snabdevanje energentom evropskih potrošača bez rizika vezanih za tranzit“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari