Oko 60.000 žena kojima je država isplaćujući objedinjene zakasnele tranše za porodiljsko bolovanje nezakonito naplatila i solidarni porez, ovih dana prolaze kroz nove porođajne muke, nastojeći da Poreskoj upravi dokažu da treba da im vrati taj novac, a onda kada uspeju u tom dokazivanju, još i da je nateraju da postupi u skladu s dokazanim i da im stvarno vrati pare.

Iako bi po prošlogodišnjem obećanju Vlade Srbije ovaj problem trebalo da je odavno rešen, ispostavilo se da upravo ovih dana pojedinim porodiljama stižu novi obračuni za solidarni porez. Dakle, ne samo što moraju da se bore sa time da im Poreska uprava otpiše prethodno nezakonito naplaćene dažbine, već im paralelno sa tim stižu i nove.

Podsetimo, tokom 2014. godine u Srbiji je važio solidarni porez, koji su plaćali svi zaposleni u javnom sektoru sa primanjima višim od 60.000 dinara. Problem je nastao pošto je država prvo kasnila sa plaćanjem naknada za porodiljsko bolovanje, a zatim po dve zakasnele naknade odjednom plaćala porodiljama. Tako su one odjednom, sa kašnjenjem, dobile iznos koji je često bio veći od 60.000 dinara, a Poreska uprava je taj iznos nezakonito tretirala kao mesečno primanje i zaračunavala solidarni porez. Znači, ne samo što su žene koje su tek postale majke morale da čekaju da dobiju svoj novac, nego im je država onda još i uzela porez sabravši im tako zakasnela primanja.

U decembru 2015. Vlada je uvidela grešku, i obećala da će Poreska uprava stvar odmah ispraviti i porodiljama vratiti novac.

Tu kreću novi problemi za porodilje. Kako za Danas kažu u roditeljskom portalu Bebac, koji je zaslužan za odluku Vlade da se nezakonito naplaćeni porez vrati majkama, žene sa bebama u rukama sada moraju da sakupljaju niz dokumenata kako bi Poreskoj upravi dokazale da su se stvarno porodile, da su im kasnile uplate i da im je naplaćen solidarni porez koji nije trebalo.

– Zašto one sada moraju da se maltretiraju kada je kriva država? I onda im se dogodi da odu na šalter Poreske uprave i da im tamo kažu da ne mogu da im vrate novac jer im softver još uvek nije spreman – kažu u portalu Bebac.

Još je čudnije što situacija nije takva u svim filijalama Poreske uprave, jer su neke počele da sprovode refundaciju poreza, a neke nisu, pa je tako „problem recimo u opštini Novi Beograd, kao i na severu Srbije“.

– To znači da Vlada i Poreska uprava svoj posao nisu uradile do kraja. Vlada je morala da obezbedi da ono što je obećala ispuni u roku – navode u Bepcu.

Naš list se obratio juče Poreskoj upravi, koja je odgovorila tvrdnjom da će „svim građanima u Srbiji čija su primanja umanjena po osnovu obračunatog solidarnog poreza na objedinjene zakasnele isplate, na osnovu zahteva biti refundirana sredstva, kako je i predviđeno zaključkom Vlade“. Dodaje se da je u toku refundacija plaćene razlike za uplatu neto prihoda na tekući račun podnosioca i podseća da je zaključkom Vlade iz decembra prošle godine građanima omogućeno da podnesu zahtev radi povraćaja novca. U PU ističu i da su na osnovu toga „propisali obrazac i istakli obaveštenje na sajtu i kontinuirano vrše obradu zahteva za povraćaj, odnosno obustavu postupka tzv. solidarnog poreza“, kao i da će novac biti vraćen svim fizičkim licima koja ispunjavaju uslove propisane zaključkom, i koja, naravno, podnesu zahtev.

To, međutim, nisu bila pitanja Danasa. Nas je interesovalo zbog čega porodiljama do sada nije vraćen nezakonito naplaćen porez, zašto one same moraju da dokazuju da im je nezakonito umanjeno primanje, odnosno zbog čega PU nije sama ispravila grešku. Pitali smo i da li je bila tačna izjava ministra finansija Dušana Vujovića iz decembra prošle godine, kada je rekao da je PU pripremila način kako će čitava procedura biti obavljena. Ako jeste, zbog čega još nije uspostavljen taj mehanizam? Bez odgovora je ostalo i pitanje koliki je iznos do sada nezakonito naplaćenog poreza, koliko je lica time oštećeno kao i da li će porodiljama biti isplaćena naknada štete zbog nezakonito naplaćenog poreza, to jest kamata na sredstva koja su zadržana?


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari