Pored najave premijera Aleksandra Vučića da do kraja godine postoji mogućnost da se povećaju penzije i plate, građane Srbije je svakako najviše obradovala izjava ministra energetike Aleksandra Antića da neće biti „radikalnog poskupljenja struje“.


Stručna javnost ističe da je povećanje cene električne energije nužno za normalno funkcionisanje Elektroprivrede Srbije i da će najverovatnije nastupiti u junu kako bi se što manje opteretio kućni budžet potrošača.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da manji deficit od planiranog Vladi daje prostor za pregovore sa međunarodnim finansijskim organizacijama o nižoj korekciji cene struje u Srbiji.

– Povećanje cene električne energije pogađa najveći deo stanovništva, među njima i birače, pa visok iznos korekcija sigurno da ne bi išao na ruku vlastima. Mislim da će se umesto toga opredeliti za dva manja poskupljenja i na taj način pokušati da anuliraju negativni efekat – naglašava naš sagovornik.

On dodaje da je kao građanin protiv bilo kakvog poskupljenja električne energije u uslovima ovako loše ekonomske situacije.

– Međutim, sa druge strane, cena električne energije je u Srbiji ispod tržišne i potrebno je da ona poskupi zarad normalnog funkcionisanja EPS-a. Ja sam prvi spreman da prihvatim račun veći za 15 odsto, ali samo pod uslovom da sredstva koja se tako sakupe odu u investicije kako bi EPS mogao da održava postrojenja i gradi nove proizvodne blokove. Samo bi tako ovaj potez imao ekonomsko opravdanje. Ako pak novac stečen poskupljenjem struje bude iskorišćen za povećanje plata zaposlenima u EPS-u ili se slije u državnu kasu, nikakav značajan efekat neće biti ostvaren i sa pravom bi se moglo konstatovati da je reč o potpuno pogrešnom potezu – kaže Savić.

Sa njim se slaže i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

– Cena struje u Srbiji je ispod realne i potrebno je da električna energija poskupi kako bi se omogućio nesmetan rad EPS-a. Sa te strane nema dileme da je korekcija neophodna, kao i da je najbezbolnije rešenje po vlast da do toga dođe u junu. Kada je pak reč o izjavama ministra Antića da će se Vlada truditi da to poskupljenje bude što minimalnije, a njegov datum što dalji, reč je samo o tvrdnjama koje treba da smire javno mnjenje. S obzirom na loš ekonomski status velikog broja građana u zemlji, svaka najava poskupljenja je nepopularna pa se vlast trudi da ublaži efekat prethodnim plasiranjem informacija da će poskupljenje biti minimalno i da će se truditi da ga što duže odlaže. To su izjave usmerene ka najširim narodnim masama sa ciljem pripremanja terena za korekciju cena struje. U suštini, vlast već u ovom trenutku zna kada će poskupljenje uslediti i koliko će iznositi, ali smatra da još nije vreme da se sa tim izađe u javnost. Jednostavno, naša država je uslovljena obavezama koje je preuzela prema međunarodnim finansijskim organizacijama sa kojima je već utanačen i iznos i vreme poskupljenja struje, i sada se čeka povoljan trenutak da se ta odluka i saopšti – zaključuje naš sagovornik.

Najrealnije na leto

– Najrealnije je da poskupljenje nastupi u junu, tada dosta ljudi odlazi na godišnje odmore. Tad su računu niži nego tokom grejne sezone i pored toga što se zbog toplog vremena koriste klime. Stoga verujem da nadležni neće čekati jesen, već će poskupljenje odobriti uoči leta – navodi Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari