Novi Zakon o zaštiti konkurencije koji je na snazi od novembra prošle godine svoju potpunu primenu mogao bi da doživi krajem juna kada se očekuje usvajanje još tri neophodna podzakonska akta, izjavio je juče na međunarodnoj konferenciji o konkurenciji ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

 „Od usvajanja Zakona 2005. do prošle godine nije izvršena nijedna sankcija i zato će novi zakon bitno ojačati mehanizme primene“, rekao je Milosavljević, istakavši da je posebno važno istaći novinu po kojoj Komsija ima puno ovlašćenje da samostalno određuje mere zaštite konkurencije. Milosavljević je istakao da su kazne za narušavanje konkurencije i do 10 odsto godišnjeg prihoda, kao i da očekuje da će ubrzo biti izabrani novi predsednik i članovi komisije. Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović rekla je da građani sa nestrpljenjem očekuju primenu Zakona, a to će se desiti kada budu usvojeni preostali akti.

Cvetković: Vlada podržava konkurenciju

Premijer Mirko Cvetković rekao je da Vlada radi na usavršavanju regulatornog okvira i jačanju institucija u oblasti zaštite konkurencije. „Uvodi se konkurencija u telekomunikacijama, od sledeće godine to će se desiti i sa naftom i gasom, radimo na pronalaženju rešenja u vezi sa železnicom i otvaramo tržište za električnu energiju. Za Vladu ne postoji dilema da li monopol ili konkurencija jer jasno podržavamo konkurenciju,“ rekao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari