Neću odustati od promena Zakona o radu niti ću podneti ostavku pod pritiskom sindikata. Ministarstvo privrede insistira da izmene i dopune Zakona o radu uđu u skupštinsku proceduru do kraja godine, kako bi poslanici o tom predlogu diskutovali i izjašnjavali se već početkom januara – izjavio je Saša Radulović, ministar privrede na konferenciji „Reforma tržišta rada – novo radno zakonodavstvo“, koju je organizovao „Novi magazin“ u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Ministar je ponovio stav da su izmene Zakona o radu uz nove zakone o planiranju i izgradnji, privatizaciji i stečaju, ključni za oporavak privrede i privlačenje investicija u Srbiju.

– Neke odredbe važećeg zakona o radu su veoma loše i doprinele su u velikoj meri gubitku i neotvaranju novih radnih mesta. Četiri zakona koja sam nabrojao su ključni i sistemski koji Vladi Srbije treba da omoguće da sprovede reformu u 2014. godini i da postavi sistem na zdrave noge. Netačne su kritike da je izmena Zakona o radu „nešto katastrofično“ i da će „ljudi da gube posao“. To jednostavni nije istina, zadatak i cilj Vlade je rast zapošljavanja. Izmene Zakona o radu su u interesu svih građana Srbije, pa tako i zaposlenih – istakao je

Radulović o dodao da Vlada želi da razgovara sa sindikatima kako bi se našlo rešenje.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović naglasio je da su razgovori o radnoj verziji Zakona o radu nastavljeni sa poslodavcima i posle izlaska sindikata iz radne grupe koja se bavi pitanjem tog zakona. On je rekao da očekuje da će u narednih nekoliko dana imati dobar materijal za javnu raspravu.

– U radnoj grupi je postignut dogovor da ograničenje rada na određeno vreme bude povećano sa sadašnjih 12 na 24 meseca, a predviđeno je da ugovor može biti na 36 meseci za starije od 52 godine i one koji su pre tog ugovora bila najmanje 12 meseci nezaposleni – rekao je Martinović.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, istakla je da se predloženim izmenama značajno smanjuju radnička prava i da je „suštinski cilj da se na mala vrata uvede fleksibilni radni odnos, a da se rad na neodređeno ukine ili svede na najmanju moguću meru“.

– Postojeći Zakon o radu nije dobar i potrebne su njegove izmene, ali je način na koji se to radi pogrešan. Inicijativu za izmene „potpuno neprimereno“ je preuzelo Ministarstvo privrede i na taj način je sindikatima poslata poruka da se Zakon donosi u interesu poslodavaca, dok izgleda da Ministarstvo rada obavlja samo administrativni posao, da uklopi više različitih predloga izmena. I to se radi loše pa se u prvoj radnoj verziji novog zakona o radu, Ministarstvo rada nije potrudilo ni da delove koji su preuzeti iz makedonskog i hrvatskog zakona uskladi sa normama srpskog jezika – rekla je Savićeva.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ukazao je na činjenicu da je 2002. godine donet Zakon o radu koji je ličio na evropske, ali je onda, amandmanima i izmenama iz 2005. došlo do vraćanja na, kako je rekao, samoupravna rešenja, gde poslodavac ne može da da otkaz ni najgorem radniku.

EMS primer neodgovornog ponašanja

Beograd – Ministar privrede izjavio je da je istup Elektromreže Srbije još jedan „primer neodgovornog ponašanja direktora javnih preduzeća“. Javno preduzeće EMS je reagujući na ocenu tri, koju je dobilo za „ličnu kartu“ saopštilo da rad javnih preduzeća ocenjuje ministar koji je u istraživanju javnosti najgore ocenjen. Radulović je rekao da „nije pitanje da li je EMS dobro preduzeće, da li pozitivno posluje ili ne, nego da li su dostavili ličnu kartu sa svim podacima koji su traženi, da li su nam rekli ko su im kupci, ko dobavljači, koju imovinu imaju, koje su obaveze i da li se to slaže brojčano sa iznosima iz finansijskih izveštaja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari