Ministarstvo poljoprivrede ne može da utiče na cenu suncokreta, ali smo zainteresovani da poljoprivredni proizvodi imaju cene koje zaslužuju i zauzeli smo se da posredujemo sada, kada se pojavio problem između proizvođača i uljara – potvrdila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković na sajmu inovacija i kooperacija u Zrenjaninu.

PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Ona je ipak rekla da sa Ministarstvom trgovine, kao medijatori, pokušavaju da pomognu u pregovorima oko cene.

– Očekujem da narednih dana svi pokažu spremnost na kompromise. Ono što je dobro u celoj stvari to je činjenica da su površine pod suncokretom povećavane poslednjih godina. U Srbiji je ove godine žetva suncokreta obavljena na 180.000 hektara, što je površina tri puta veća u odnosu na period od pre deset godina. Imamo prerađivačke kapacitete i sve što se proizvede, ima gde da se plasira – navela je dr Bogosavljević.

Prema njenim rečima, karakteristika ovogodišnje proizvodnje suncokreta je nejednak rod, na šta je uticala suša.

– Na nekim parcelama suncokret je rodio tri tone po hektaru, negde ispod dve tone i ta neujednačenost će uticati na cenu – rekla je Bogosavljevićeva.

Stručnjaci su u ocenama roda i cena još uvek uzdržani, dok proizvođači ističu da bi za kilogram trebalo platiti oko 50 dinara. Za razliku od prošle godine, kada je suncokret plaćan oko 30 dinara za kilogram, sada kalkulacije pokazuju da proizvođači nemaju interes da ga prodaju ispod cene od 42 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari