U delu gde se na 1.100 hektara nalazi industrijska zona Jugoistok Ečka, čiju je izgradnju finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju, podneto je osam zahteva za povraćaj poljoprivrednog zemljišta po osnovu restitucije, a samo jedan od vlasnika potražuje 61 jutro zemlje, potvrđeno je Danasu u odeljenju urbanizma grada Zrenjanina.


Reč je o tek pristiglim predmetima koji su u postupku razmatranja i nije moguće saznati više detalja, sem da potencijalni vlasnici potražuju znatne površine zemlje. Sporno pitanje je to što je u zahtevima navedeno da je ovo zemljište oduzeto 1946. godine, a grad poseduje dokumentaciju prema kojoj su nemačke okupacione snage 1942. godine na tom istom mestu izgradile aerodrome i prateće objekte. Sve je nasledila JNA nakon oslobođenja, a vlasništvo je preneto na Vojsku Srbije, da bi grad Zrenjanin došao do vlasništva nad zemljištem izgradnjom stanova za vojna lica.

– Grad je prethodno sredio sve imovinsko-pravne odnose i uknjižio se kao jedini vlasnik zemljišta u zoni „Jugoistok Ečka“. Zakonski rok od dva meseca za prijavljivanje zemljišta koje se izuzima iz restitucije nije iskorišćen. Bivša gradska uprava smatrala je da to nije potrebno pošto su parcele u vlasništvu grada. Mi smo ovaj problem nasledili, a strah od moguće restitucije stopirao je aktivnost zone i dolazak novih investitora – izjavio je medijima Ivan Dević, član gradske vlasti zadužen za investicije.

Na prvoj narednoj sednici 25. marta Skupština grada utvrdiće garancije za investitore, obećavaju u gradskoj upravi. Sa druge strane, opozicija predvođena demokratama i radikalima upozorava javnost da gradska vlast u Zrenjaninu priprema izmenu Statuta grada u delu koji se odnosi na ingerencije gradonačelnika u imovinskim i zemljišnim pitanjima, sa namerom da odgovornost prenese na Skupštinu grada i odbornike. Oni smatraju da bi zbog Zakona o restituciji moglo da dođe do problema sa zemljištem u industrijskoj zoni Jugoistok Ečka, jer pitanje vlasništva nije adekvatno regulisano.

– Vlast želi da skupština kao kolektivni organ, u kome ne može niko da odgovara za odluku koja je doneta, ovlasti gradonačelnika da on potpiše određene ugovore. Pitamo se ima li uopšte investitora, a za problem sa ovom zonom znamo, i biće ga sve do kraja 2014. godine, do kada treba da se sprovede Zakon o restituciji. Ukoliko neki pojedinac zatraži parcelu u procesu restitucije baš u predelu industrijske zone, parcela se mora dovesti u prvobitno stanje, a to je obradivo poljoprivredno zemljište. Ukoliko bi investitori rušili sagrađeno, usledile bi tužbe protiv grada, odnosno pojedinca koji je potpisao bilo koji ugovor. Ono što grad želi sada da uradi, jeste ograničavanje ove oblasti na gradsko građevinsko zemljište, tako da ako neko bude tražio u procesu restitucije zemljište, da mu se ponudi u postupku kompenzacije druga poljoprivredna parcela. To je izvodljivo, ali i problematično i veliko je pitanje da li bi svaki takav pojedinac pristao na zamenu – upozorava poslanik SRS Saša Santovac.

Nepopunjena zona

Za rad u industrijskoj zoni Ečka, prema prvobitnim najavama bilo je zainteresovano 20 kompanija, sklopljeno je sedam ugovora o zakupu zemljišta, ali se danas ne može dobiti podatak koliko njih aktivno radi. Na zvaničnom sajtu grada nalaze se podaci o trinaest firmi koje su zakupile zemljište na 99 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari