Protesti i dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput demonstrativnog napuštanja radne grupe i bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno su instruisani od strane političkih partija, a cilj je da se zaustave započete reforme i zadrži propala ekonomska politika vođena poslednjih deset godina kao i partijske i sindikalne privilegije u javnom sektoru, a sve na štetu građana Srbije – saopštilo je juče Ministarstvo privrede i dodalo da sindikate podržavaju i neodgovorna rukovodstva preduzeća u ovom sektoru.


Ministarstvo na čijem je čelu Saša Radulović tvrdi da je najava odustajanja od reformi bio početkom nedelje održan neformalni sastanak nazvan kolegijum Socijalno- ekonomskog saveta, na kome je odlučeno da se iz procedure povuče Zakon o radu, a da se „tim naručenim sastankom i naručenim protestima sindikata, želi stvoriti privid širokog protivljenja reformama“.

– U dosadašnjem toku rada predsednik Vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. Sa druge strane, nije bio ni podrška. Premijer, koji deluje kao da je pod pritiskom svakodnevnih napada preko žute štampe, do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima Vlade – navodi se u saopštenju Ministarstva i podseća da je na tom sastanku najavljeno i povlačenje predloga zakona o privatizaciji i stečaju i dva prateća zakona, koji su u skupštinskoj proceduri i koje je Vlada jednoglasno usvojila 30. decembra 2013. godine. „Očigledno ja da nam kao društvu nije dosta „Vršačkih vinograda“, neodgovornih direktora i neodgovornih državnih službenika koji ne rade u interesu društva“, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede, ali i naglašava da do sada na Vladi „nije doneta nikakva formalna odluka o bilo kakvom povlačenju usvojenih predloga zakona iz skupštinske procedure“, ali i da „Vlada nije postupila ni po drugoj urgenciji Ministarstva privrede da zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o njima“.

Ministarstvo privrede zatražilo je od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštinu kako bi se usvojila četiri ključna zakona koja omogućavaju reformu, i zaključilo da ukoliko do toga ne dođe, biće to siguran znak da se od reformi odustalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari